Un aliment, cel mai căutat pe plan mondial: În Ucraina, importurile au explodat cu 700%, iar în Marea Britanie este rar

10 Mart. 2023, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mart. 2023, 13:15 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin a produs multiple crize pe plan mondial, atât financiare, energetice, cât și în sectorul cerealelor, alimentelor și fructelor.

Astfel, analiștii au constatat că în prezent, ceapa a devenit cea mai căutată la nivel global în comerțul internațional cu legume.

Iar prețurile la ceapă în multe țări au doborât recorduri istorice și continuă să crească. În unele țări, precum Ucraina, unde culturile sale au fost distruse de războiul Rusiei, a fost nevoie de o mărire substanțială a importurilor de ceapă, de peste 7 ori, pentru a face față nevoilor populației, potrivit Fresh Plaza.

De asemenea, multe țări au introdus o interdicție de export, ceea ce a exacerbat și mai mult situația. Deoarece piața globală a cepei a suferit schimbări semnificative în 2022, iar anii 2023-2024 promit nu mai puține șocuri pentru comerțul cu ceapă, acum ar trebui să acordăm atenție acelor țări care și-au crescut cel mai dinamic importurile de ceapă. În 5-6 luni, întrebarea urgentă „de unde să cumpăr ceapă?” se poate transforma într-o întrebare la fel de urgentă „unde să vinzi ceapa?”

În 2022, Ucraina a înregistrat cea mai puternică creștere a importurilor de ceapă printre importatorii TOP-20. De menționat că Ucraina a intrat în TOP-20 în 2022 deoarece invadatorii agresori ruși au distrus cea mai mare parte a producției efective de ceapă din țară. Creșterea importurilor de ceapă în Ucraina, prin urmare, a fost de aproape 7 ori mai mare.

Dintre cei mai mari importatori din TOP-5, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare dinamică a importurilor, având o creștere a importurilor cu 59% sau 136 000 de tone pe an. Acum există un deficit de legume și fructe în supermarketurile din Marea Britanie, iar ceapa este unul dintre cele mai rare articole.

Arabia Saudită, care a rămas al treilea importator mondial de ceapă după Statele Unite și Malaezia, a crescut, de asemenea, importurile cu peste o treime. Astfel, importurile de ceapă în Statele Unite au rămas practic neschimbate pe parcursul anului – 661 000 de tone, în timp ce importurile de ceapă în Malaezia au crescut cu 8% sau 40 000 de tone, până la 525 000 de tone.

Coasta de Fildeș completează TOP-5 importatori. Livrările în această țară au crescut cu 5% pe parcursul anului. Japonia, Sri Lanka și Canada sunt următoarele în clasament – și-au crescut importurile cu 5%, 19% și, respectiv, 3%.

De asemenea, ar trebui să se acorde atenție dinamicii pozitive a importurilor de ceapă de către Indonezia (plus 55% sau 63 000 de tone) și Brazilia (plus 29% sau 34 000 de tone). Taiwan, Coreea de Sud și Columbia au continuat, de asemenea, să crească rapid importurile de ceapă.

Și România are probleme în privința aprovizionării pieței cu ceapă. Statisticile din 2021, arată că țara noastră cultivă 16.000 de hectare de ceapă, fiind al 6-le producător din UE. Cu toate astea, importurile de ceapă au crescut în 2021 de 33 de ori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău