Un an al super-bogaților! Cum au câștigat miliardarii lumii 1,5 trilioane de dolari în 2024

01 Ian. 2025, 20:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 20:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Averea celor mai bogați 500 de oameni din lume a crescut cu 1,5 trilioane de dolari într-un an, depășind pentru prima dată 10 trilioane de dolari
În 2024, averea cumulată a celor mai bogați 500 de oameni din lume a depășit pentru prima dată pragul de 10 trilioane de dolari, conform calculelor realizate de Bloomberg Billionaires Index. În decursul anului trecut, aceștia și-au sporit averile cu 1,5 trilioane de dolari, marcând o creștere fără precedent.

Cei mai mari câștigători provin din sectorul tehnologic. Din primii 10 miliardari, doar doi nu sunt asociați cu acest domeniu: Bernard Arnault, fondatorul grupului de lux LVMH (locul 5), și investitorul Warren Buffett, șeful Berkshire Hathaway (locul 10).

Pe primul loc în top se află, detașat, Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, cu o avere de 432 miliarde de dolari, după ce și-a sporit averea cu 203 miliarde de dolari în 2024. Îl urmează Jeff Bezos (Amazon) cu 239 miliarde de dolari și Mark Zuckerberg (Meta) cu 207 miliarde de dolari.

Printre miliardarii cu cele mai mari creșteri ale averii se numără și Jensen Huang (Nvidia), Sergey Brin și Larry Page (Google), Larry Ellison (Oracle) și Michael Dell (Dell). Aceștia contribuie la 43% din creșterea totală a averii miliardarilor și au fost responsabili pentru peste jumătate din creșterea indicelui S&P 500, care a urcat cu 24% în 2024, potrivit Bloomberg.

În lista Bloomberg, 14 miliardari sunt din Rusia. Pavel Durov, fondatorul Telegram, conduce acest clasament cu o avere de 11 miliarde de dolari, după o creștere de 1,85 miliarde de dolari în 2024. Aceeași sumă o are și Gennady Timchenko, deși averea acestuia s-a redus cu 3,17 miliarde de dolari, marcând cea mai mare pierdere dintre miliardarii ruși.

De asemenea, averile lui Suleiman Kerimov și Roman Abramovici au scăzut, însă majoritatea miliardarilor ruși au înregistrat creșteri. Tatyana Kim (cunoscută anterior ca Bakalchuk), fondatoarea Wildberries, a înregistrat cel mai mare salt, adăugând 1,87 miliarde de dolari la avere, ajungând la 7,4 miliarde de dolari.

Creșterea spectaculoasă a averilor miliardarilor din sectorul tehnologic confirmă dominația acestuia asupra economiei globale. Companiile tehnologice au fost principalele motoare ale dezvoltării financiare în 2024, având un impact semnificativ atât asupra piețelor de capital, cât și asupra averilor personale ale liderilor lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Ian. 2025, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 12:00 // Actual //  Ursu Victor

Vânzările de telefoane mobile străine în China au înregistrat o scădere semnificativă în noiembrie, conform datelor oficiale publicate vineri, evidențiind provocările tot mai mari pentru Apple, principalul furnizor internațional de smartphone-uri din această țară.

Potrivit calculelor CNBC bazate pe datele furnizate de Academia Chinei de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (CAICT), livrările de telefoane străine în China au totalizat 3,04 milioane de unităţi în noiembrie. Aceasta reprezintă o scădere de 47,4% faţă de aceeași lună din 2023 şi o diminuare de 51% comparativ cu octombrie 2024.

Deși CAICT nu oferă date detaliate pentru fiecare brand, Apple deține majoritatea cotei de piață a telefoanelor străine în China, în timp ce alte companii, precum Samsung, au o prezență modestă.

Scăderea vânzărilor reflectă presiunea intensificată asupra Apple, care se confruntă cu o competiție tot mai acerbă din partea mărcilor chineze. Huawei, afectat anterior de sancțiunile americane, a înregistrat o revenire spectaculoasă, lansând smartphone-uri premium care au câștigat popularitate printre consumatorii locali.

Potrivit firmei de cercetare IDC, Huawei a depășit semnificativ Apple în creșterea vânzărilor pe piața chineză în al treilea trimestru al anului trecut.

Apple mizează pe seria iPhone 16, lansată în septembrie, pentru a recâștiga teren pe piața chineză. Dispozitivul promite funcții avansate de inteligență artificială prin software-ul Apple Intelligence. Totuși, această tehnologie nu este încă disponibilă în China din cauza reglementărilor stricte privind AI.

Între timp, rivalii locali ai Apple promovează deja funcții AI disponibile pe dispozitivele lor. În acest context, CEO-ul Apple, Tim Cook, a vizitat frecvent China în ultimul an, încercând să consolideze parteneriatele cu firme locale și să faciliteze lansarea Apple Intelligence pe piața chineză.

Pentru a stimula vânzările iPhone 16, Apple lansează o campanie promoțională de Anul Nou Lunar, oferind reduceri pentru dispozitiv începând de sâmbătă.

Gigantul din Cupertino nu a oferit încă un comentariu oficial privind situația.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală