Averea celor mai bogați 500 de oameni din lume a crescut cu 1,5 trilioane de dolari într-un an, depășind pentru prima dată 10 trilioane de dolari
În 2024, averea cumulată a celor mai bogați 500 de oameni din lume a depășit pentru prima dată pragul de 10 trilioane de dolari, conform calculelor realizate de Bloomberg Billionaires Index. În decursul anului trecut, aceștia și-au sporit averile cu 1,5 trilioane de dolari, marcând o creștere fără precedent.
Cei mai mari câștigători provin din sectorul tehnologic. Din primii 10 miliardari, doar doi nu sunt asociați cu acest domeniu: Bernard Arnault, fondatorul grupului de lux LVMH (locul 5), și investitorul Warren Buffett, șeful Berkshire Hathaway (locul 10).
Pe primul loc în top se află, detașat, Elon Musk, fondatorul Tesla și SpaceX, cu o avere de 432 miliarde de dolari, după ce și-a sporit averea cu 203 miliarde de dolari în 2024. Îl urmează Jeff Bezos (Amazon) cu 239 miliarde de dolari și Mark Zuckerberg (Meta) cu 207 miliarde de dolari.
Printre miliardarii cu cele mai mari creșteri ale averii se numără și Jensen Huang (Nvidia), Sergey Brin și Larry Page (Google), Larry Ellison (Oracle) și Michael Dell (Dell). Aceștia contribuie la 43% din creșterea totală a averii miliardarilor și au fost responsabili pentru peste jumătate din creșterea indicelui S&P 500, care a urcat cu 24% în 2024, potrivit Bloomberg.
În lista Bloomberg, 14 miliardari sunt din Rusia. Pavel Durov, fondatorul Telegram, conduce acest clasament cu o avere de 11 miliarde de dolari, după o creștere de 1,85 miliarde de dolari în 2024. Aceeași sumă o are și Gennady Timchenko, deși averea acestuia s-a redus cu 3,17 miliarde de dolari, marcând cea mai mare pierdere dintre miliardarii ruși.
De asemenea, averile lui Suleiman Kerimov și Roman Abramovici au scăzut, însă majoritatea miliardarilor ruși au înregistrat creșteri. Tatyana Kim (cunoscută anterior ca Bakalchuk), fondatoarea Wildberries, a înregistrat cel mai mare salt, adăugând 1,87 miliarde de dolari la avere, ajungând la 7,4 miliarde de dolari.
Creșterea spectaculoasă a averilor miliardarilor din sectorul tehnologic confirmă dominația acestuia asupra economiei globale. Companiile tehnologice au fost principalele motoare ale dezvoltării financiare în 2024, având un impact semnificativ atât asupra piețelor de capital, cât și asupra averilor personale ale liderilor lor.