Un deputat PAS îl critică pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu: Ațâță incendiul inflației în loc să-l stingă

04 Iun. 2022, 20:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2022, 20:16 // Actual //  Lupu Eduard

Deputatul PAS Radu Marian s-a arătat nemulțumit activitatea guvernatorului BNM, Octavian Armașu și spune că acest s-a transformat în expert economic, în loc să transmită societății ce face instituția pentru a stăvili inflația.

„Comunicarea este un instrument-cheie al guvernatorului unei bănci centrale în lupta cu inflația! Din păcate, Guvernatorul Armașu folosește acest instrument în detrimentul obiectivului fundamental al BNM de a stabiliza prețurile. Nu știu a câta oară în ultimele 12 luni, domnul Armașu se transformă în expert economic și declară presei cât va fi inflația în viitor și cu cât va crește ea. Nu așa. Guvernatorul trebuie să transmită societății ce FACE instituția sa pentru a stăvili inflația, nu să ghicească ce va fi mai departe. Guvernatorul trebuie să transmită mesaje de calmare a economiei, nu de agitare a acesteia. Raportul inflației publicat de BNM și prognozele acestuia sunt suficiente, le putem citi”, susține deputatul într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, astfel de declarații ale guvernatorului contribuie la ceea ce s- a referit doamna prim-ministră Natalia Gavrilița  – inflația anticipată. Atunci când Guvernatorul spune des că prețurile în viitor vor crește, consumatorii și companiile foarte probabil că își vor schimba comportamentul. Afacerile ar putea anticipat să crească prețurile, iar consumatorii ar putea cumpăra acum mai mult decât este necesar, ceea pune și mai multă presiune pe cerere și eventual pe prețuri. Desigur, inflația anticipată este doar unul din elementele care generează creștere de prețuri, dar acest fenomen poate și trebuie evitat.

”Guvernatorul trebuie să ne spună ce măsuri ia banca centrală, să stingă „incendiul”, nu să-l ațâțe și mai tare. Îndemn la mult mai multă prudență în comunicarea guvernatorului. Să folosească acest instrument în beneficiul cetățenilor, nu în detrimentul lor”, a precizat Radu Marian.

În cadrul ședinței de ieri, 3 iunie, BNM a majorat rata de politică monetară cu trei puncte procentuale, la 18,5%, dar la depozitele și creditele overnight, la fel, cu câte trei puncte procentuale, la 20,5% și 16,5%.

Guvernatorul, Octavian Armașu a declarat că cel mai înalt nivel al inflației urmează să fie atins în septembrie sau octombrie și ar putea depăși nivelul de 35%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău