Din data de 24 februarie, de când Rusia a invadat Ucraina, petrolul a atins cote maxime. Țițeiul Brent a atins la data de 6 martie 139 de dolari pe baril în Asia, cel mai ridicat nivel din iulie 2008 încoace. De asemenea, preţurile petrolului destinat pieţei americane au trecut de 130 de dolari pe baril pentru a se retrage apoi spre 120 de dolari pe baril.
„Petrolul se scumpeşte din cauza perspectivei unui embargo total asupra exporturilor ruse de ţiţei şi produse din ţiţei“, explică pentru CNBC John Kilduff, analist la Again Capital.
SUA şi aliaţii discută această posibilitate pentru a priva Moscova de bani pentru întreținerea războiului. Washingtonul ia în calcul diverse variante pentru înlocuirea petrolului pe care-l cumpără de la ruşi.
În prezent, Rusia ocupă locul doi în lume la producţia de petrol – de circa 11 milioane de barili pe zi, în spatele SUA şi înaintea Arabiei Saudite. Ordinea se mai schimbă uneori.
Jumătate din producţia rusă este consumată pe piaţa internă, iar consumul este probabil să se fi mărit pentru acoperirea nevoii de carburanţi pentru vehiculele de război ruseşti, scrie The Conversation. De asemenea, aproape tot petrolul procesat în Germania este de import, iar Germania este cel mai mare procesator de petrol din Europa. O treime din petrolul prelucrat în rafinăriile şi uzinele germane vine tot de la ruşi. Jumătate din petrolul exportat de Rusia este livrat statelor europene, printre care Germania, Italia, Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania, Grecia, România şi Bulgaria.
„Un embargo asupra importurilor din Rusia ar putea împinge pieţele energiei în cel mai crunt haos din viaţa noastră“, a spus Vandana Hari, analist la Vanda Insights. Este greu de crezut că UE va acdepta interzicerea importurilor din Rusia, chiar dacă SUA i-o ia înainte.
Petrol scump înseamnă benzină scumpă în vremuri în care preţurile record ale energiei au aruncat inflaţia în aer în Europa. Preţurile gazelor pe pieţele europene au stabilit ieri noi recorduri.
Wall Street Journal scrie despre un salt de 42%, la 270 de euro, pentru contractele futures cu gaze pe bursa nord-europeană doar de vineri până luni