Pașaportul tău expiră? Află unde și cum prelungești pașaportul românesc

08 Mart. 2022, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mart. 2022, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Atunci când ne perfectăm un pașaport, de foarte multe ori uităm să mai verificăm ulterior termenul de valabilitate al acestuia. Dacă însă ai solicitat perfectarea pașaportului tău românesc până în Mai 2018, nu uita că termenul său de valabilitate este de 5 ani și nu 10, cum este în cazul pașapoartelor solicitate după această dată. Respectiv, dacă au trecut acești 5 ani, posibil că a venit timpul să-ți prelungești pașaportul românesc.

Pentru a nu rata vreo călătorie, asigură-te din timp că pașaportul tău românesc este încă cu termen de valabilitate suficient. În unele țări la frontieră se solicită ca acest termen să fie de 3-6 luni.

Unde soliciți prelungirea pașaportului românesc?

Prelungirea sau reînnoirea pașaportului românesc pentru moldoveni nu diferă de cea standard, doar că este necesar de cunoscut unele momente, pentru a le trece mai ușor.

Dacă anterior ai solicitat să-ți fie stabilit domiciliul în Republica Moldova, poți depune cererea pentru prelungirea pașaportului românesc în cadrul Consulatelor României – din Chișinău, Cahul sau Bălți, conform domiciliului. La Consulate însă rândul e foarte mare – poți prinde o programare abia peste 4-6 luni. După ce depui cererea pentru prelungirea pașaportului românesc, mai trebuie să aștepți încă 60 de zile pentru perfectare și livrarea acestuia în Republica Moldova. De cele mai multe ori, nu ai timp să aștepți atât de mult.

Pentru prelungirea într-un termen mai restrâns a pașaportului românesc soluția e una singură – deplasarea și depunerea unei cereri în România.

Despre prelungirea pașaportului în România

Există posibilitatea să perfectezi pașaportul românesc în decurs de cel mult 14 zile, dacă depui cererea în România la unul dintre oficiile Serviciului Public Comunitar de Evidență și Eliberare a Pașapoartelor Simple. Pentru aceasta va trebui să faci obligatoriu o programare online în prealabil, iar în ziua când ești programat – să găsești transport pentru a te deplasa la instituție.

Ce acte trebuie să ai la tine când soliciți prelungirea pașaportului românesc?

  • Pașaport moldovenesc (pentru deplasare în România);
  • Pașaport românesc (care expiră sau este expirat);
  • Certificatul de naștere românesc;
  • Certificatul de căsătorie sau mențiunea de divorț (după caz);
  • Certificatul de obținere a cetățeniei românești (pentru cei din Republica Moldova);
  • Dovada achitării taxei pentru perfectarea pașaportului.

Când te prezinți la ghișeu, trebuie să te asiguri că ai plătit taxa anterior. În caz contrar, ți se va refuza recepționarea cererii și vei pierde programarea pentru acea zi. Astfel, va trebui să reiei de la capăt procedura de programare și să mai faci un drum până în România.

Cu JustConsult faci o singură deplasare în România și depui cererea garantat

Dacă nu ai timp de pierdut pentru proceduri și vrei să obții pașaportul în doar 14 zile, apelează la serviciile de mentenanță ale companiei JustConsult.

JustConsult activează în domeniu din anul 2003, perioadă în care a câștigat încrederea a peste 300.000 de cetățeni.

Dacă alegi să-ți prelungești pașaportul cu ajutorul JustConsult, ai garanția că vei fi programat rapid și vei avea transport confortabil pentru ziua când vei depune cererea în România.

Ne vom ocupa de toate procedurile – verificarea listei de acte necesare, programarea la ghișeu, rezervarea transportului, achitarea taxelor în avans. Cu JustConsult, garantat vei depune cererea pentru prelungirea pașaportului românesc. În plus, nu vei mai face un drum pentru ridicarea pașaportului nou – îl vom ridica noi, prin procură și îl aducem în Republica Moldova.

Accesează pagina justconsult.md și completează formularul, pentru a primi o consultație gratuită! Dacă dorești să primești un răspuns imediat la orice întrebare, legată de perfectarea pașaportului românesc, sună la numărul 022 10 50 80.

P.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Identificarea surselor de finanțare și explorarea opțiunilor pentru dezvoltarea afacerilor și a startup-urilor au constituit temele principale ale conferinței „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri”, desfășurată în Chișinău. 

Printre subiectele abordate s-au numărat crowdfunding-ul, business angels, fonduri de capital de risc, equity funding, programe de finanțare și granturi – opțiuni suplimentare de finanțare pentru antreprenorii aflați la început de drum, care nu dispun de active fixe sau garanții pentru obținerea sumelor bănești necesare.   

Evenimentul a adunat pe aceeași scenă oficiali, antreprenori, fondatori de startup-uri, investitori și persoane interesate de metode alternative de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, disponibile pe piața locală.

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale și Digitalizării: „În prezent, în Republica Moldova avem în jur de 50 de mii de companii, iar dintr-o anumită perspectivă, noi avem nevoie de mai mulți antreprenori care să creeze mai multă valoare, care să ducă la creșterea economiei. Una dintre principalele noastre priorități este să promovăm antreprenoriatul, iar succesul fiecărui antreprenor este principala noastră misiune. Pentru acestea, lucrăm în primul rând ca să oferim maximum libertate, pentru că știind comunitatea de startup-uri și faptul că preferă să facă afaceri, trebuie să-i ajutăm să se simtă că sunt în largul oceanului, că pot crea și beneficiază de susținere.”

John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID în Moldova: „Este o plăcere să fiu aici, pentru că se simte foarte mult talent și inovație în această sală, ceea ce este super impresionant pentru mine. Tema finanțării alternative prezintă un interes real, atât pentru Moldova, cât și pentru partenerii noștri. USAID ridică la un nou nivel abordarea sistemului de dezvoltare a startup-urilor și a inovației în Moldova. 
Astfel, Moldova devine cunoscută ca fiind o destinație pentru startup-uri, inclusiv prin participarea la evenimente internaționale și locale. Între timp, este construită o infrastructură mai robustă pentru antreprenori și IMM-uri, încurajându-i să crească, în Moldova, pentru a menține talentele aici, acasă – un obiectiv la care lucrăm deja de ceva timp și care începe să dea roade.”

Primul panel de discuții a fost dedicat lendingului – tehnică de finanțare care funcționează după modelul unor piețe care conectează împrumuturile cu investitorii –  și Equity Crowdfunding- un mecanism care permite unor grupuri largi de investitori să finanțeze startup-uri în schimbul unui echități – care reprezintă un catalizator pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Invitații au abordat premisele în care instrumentele alternative pot permite cetățenilor să-și investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. De asemenea, discuțiile au fost concentrate și pe eficiența cadrului legal al finanțării alternative, incluzând evoluția crowdfundingului și reglementările adoptate pentru a sprijini noile metode de finanțare.

Natalia Bejan, directoare executivă Startup Moldova: „Scopul acestui eveniment este în primul rând de a informa antreprenorii și fondatorii de startup-uri că există metode de finanțare alternativă. Venim în fața lor inclusiv cu exemple elocvente în care micile afaceri au beneficiat de susținere financiară fie din granturi sau programe guvernamentale dedicate. Conferința este un punct de pornire pentru cei care vor să lanseze o campanie de crowdfunding, își doresc să atragă investitori privați sau sunt pe punctul de a aplica pentru sprijin financiar în cadrul unui program, ca să se informeze și să ia decizii asumate cu referire la afacerea lor.”

Tudor Darie, fondator și CEO Fagura: „Atragerea de capital prin crowdfunding ajută companiile să obțină ușor finanțare prin împrumuturi sau equity. Companiile mai obțin o validare din partea comunității și noi clienți sau parteneri. Important să fie ales instrumentul potrivit. Uneori, afacerea are nevoie de un împrumut, dacă fiecare euro investit generează profit de 2 sau 3. Alteori, compania are nevoie de equity crowdfunding, ca să atragă fonduri în schimb la shares. Pentru o campanie de equity crowdfunding profesionistă, antreprenorii au nevoie de aproximativ șase luni. Primul pas este evaluarea interesului comunității de a investi în afacere. Pentru un împrumut, ai nevoie de 15 minute și depui cererea, totul e simplu și transparent.”

Un alt subiect abordat a pus accent pe programele de finanțare și granturile oferite de către autoritățile țării noastre pentru antreprenorii la început de care, care vor să-și extindă afacerea. Fondatorii de companii care deja au beneficiat de susținere financiară au povestit despre experiența lor de contractare a grantului, provocările din domeniu, dar și necesitatea de a avea susținere constantă din partea autorităților în scalarea afacerii. 

Olga Melniciuc, fondatorea investitii.md: „Investițiile sunt necesare oricând și oriunde pentru dezvoltarea afacerii, în mod special atunci când companiile au lipsă de resurse pentru a-și scala ideile de business. Spre exemplu, investițiile din partea Business Angels sunt pentru acele companii care nu au acces la fonduri decât ale investitorilor privați și acești oameni îi ajută să crească mai repede, să dezvolte produsul, să atragă parteneri, să facă primele vânzări și să iasă pe alte pieței. Plus, deja compania este generatoare de venit și intră în acest „joc” de capital fund și poate intra și pe alte piețe, pentru a beneficia de investiții.”

La eveniment au participat și persoane din România precum Cosmin Ochișor, VC Partner GapMinder, care au povestit despre abordarea directă ca investitori, consultanță strategică și implicarea directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară în rândul companiilor care vor să se extindă rapid. La conferință a fost organizat și un workshop interactiv, unde participanții au avut posibilitatea de a interacționa direct cu experți din domeniu, de a adresa întrebări și de a obține schimb de experiență și bune practici pentru a-și dezvolta activitatea. 

Potrivit studiului „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022″, investițiile străine directe în țara noastră au crescut cu aproximativ 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de anul 2019. În același timp, întreprinderile cu investiții străine directe sunt, în medie, de două ori mai productive, fapt care reflectă direct într-o creștere economică mai mare.

Conferința „Finanțare alternativă pentru startup-uri și IMM-uri” a fost organizată de Startup Moldovainvestitii.MD și Fagura Moldova, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID MoldovaEmbassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău