Un ex-director CNA își vrea funcția înapoi, după ce a fost demis în 2019. Se judecă cu Parlamentul

11 Aug. 2021, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 12:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ex-directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, demis din funcție în vara anului 2019 de către Parlamentul de atunci, se judecă cu Legislativul și vrea să revină în funcție, dacă instanța judecătorească îi va da câștig de cauză, scrie Realitatea.md.

Ședința de judecată în cazul dat urmează să aibă loc pe 16 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Dosarul urmează să fi examinat de magistrata Liudmila Holevițcaia, care a emis o decizie favorabilă unor persoane anul trecut, prin care li s-a dat undă verde de a deposeda Republica Moldova de clădirea consulatului onorific din Odesa, schemă în spatele căreia ar sta Vladimir Andronachi. Fiind contestată decizia primei instanțe, Curtea de Apel a anulat această hotărâre.

Precizăm că, mai multe ședințe de judecată pe cazul dat au fost anulate sau amânate pe parcursul anului trecut, dar și actual, din mai multe considerente: fie judecătoarea era în concediu, fie era situație pandemică, cu restricții pentru desfășurarea ședințelor.

Deputații PAS au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care au propus modificarea legislației privind numirea în funcție a directorului CNA. Astfel, se propune ca să se elimine concursul pentru această funcție, iar numirea candidaturii directorului să fie făcută de un grup de minimu 20 de deputați, iar aprobarea acestuia să fie susținută de majoritatea parlamentară.

Proiectul urmează să fie examinat la ședința Parlamentului de vineri, 13 august curent.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală