De ce asteroidul Psyche 16 valorează mai mult decât întreaga economie globală a planetei Pământ?

11 Aug. 2021, 12:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 12:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

De câteva luni, Agenția Spațială a Statelor Unite (NASA) are o istorie de urcușuri și coborâșuri cu asteroidul Psyche 16. În aprilie anul trecut, s-a anunțat că organismul a programat o misiune în corpul cosmic menționat, deoarece au descoperit că valorează mai mult decât întreaga economie globală a planetei Pământ. Cu doar câteva săptămâni în urmă, un cercetător a spus că de fapt nu are valoare, iar acum se confirmă că adăpostește bogății neobișnuite, scrie Entrepreneur.

Istoria asteroidului Psyche 16 datează din 1852, când a fost descoperit de observatorul Capodimonte din Napoli. Acest corp, care orbitează între Marte și Jupiter, are un diametru de 226 kilometri și are o suprafață de aproximativ 165.800 kilometri pătrați și se crede că ar putea fi nucleul intact al unei planete primitive.

Se crede că Psyche 16 este compus cu până la 95% dintr-un aliaj din diferite metale foarte apreciate, altfel este un mister pentru astronomi. Adică, valoarea sa constă în faptul că nu este realizată din roci sau gheață, ci din diverse metale, în principal fier și nichel.

De fapt, omul de știință american Lindy Elkins-Tanton, unul dintre principalii anchetatori ai misiunii NASA, a calculat în 2017 că fierul numai din asteroid ar valora aproximativ 10 mii de miliarde de dolari pe Pământ. În schimb, în ​​2019, economia mondială a fost evaluată la „doar” 142 de miliarde de dolari.

De ce au crezut că Psyche 16 nu are valoare?

La jumătatea lunii mai, cercetătorul Universității din Arizona, David Cantillo, a publicat un studiu în The Planetary Science Journal, afirmând că asteroidul Psyche 16 ar putea fi „o grămadă de resturi”.

Potrivit cercetărilor lui Cantillo, această masă cosmică ar fi de fapt alcătuită din 82,5% metal, 7% piroxen cu un conținut scăzut de fier și 10,5% condrită carbonată care probabil a apărut acolo datorită impactului altor asteroizi. În plus, el susține că spațiul gol din interior este de aproximativ 35%.

„Psyche 16 ca o grămadă de resturi ar fi foarte neașteptat, dar datele noastre continuă să arate estimări de densitate scăzută, în ciuda conținutului ridicat de metal”, a comentat autorul studiului.

Psyche 16 este – mină de bogății

Un nou studiu a făcut posibilă dezvoltarea unei prime hărți a temperaturii corpului ceresc prin analiza emisiilor de lungime de undă milimetrică. Concluzia a fost că, de fapt, asteroidul adăpostește bogății mai mari decât totalul economiei terestre.

Psyche 16 se învârte în jurul Soarelui în centura de asteroizi, iar diametrul său îl face cel mai mare dintre asteroizii de tip M. Se crede că corpurile de acest tip sunt bogate în metale și ar putea fi fragmente din nucleele protoplanetelor care au suferit un proces de dezintegrare când s-a format sistemul solar.

Katherine de Kleer, coautor al studiului, a explicat că inerția termică a Psyche 16 este mare în comparație cu alți asteroizi. Acest lucru indică faptul că are o suprafață neobișnuit de densă sau conductivă și că cel puțin 30% din ea este alcătuită din metal.

„Știm de mulți ani că obiectele acestei clase nu sunt, de fapt, metal solid, ce sunt și cum s-au format rămâne o enigmă”, a spus Kleer, profesor asociat al Planetariului de Științe și Astronomie al Institutului de Tehnologia Californiei.

După confirmarea valorii foarte ridicate a asteroidului, cercetătorii caută să aplice aceleași tehnici de studiu altor obiecte mari din centura de asteroizi pentru a obține o nouă perspectivă asupra compoziției suprafețelor lor.

În aprilie 2021, NASA a anunțat că planifică o misiune de explorare a asteroidului Psyche 16. Lansarea este programată pentru august 2022 de la instalația Cape Canaveral din Florida. Explorarea asteroidului ar putea aduce, de asemenea, informații valoroase despre formarea nucleului Pământului și a altor planete stâncoase. Explorarea asteroidului ar putea aduce, de asemenea, informații valoroase despre formarea nucleului Pământului și a altor planete stâncoase.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău