De ce asteroidul Psyche 16 valorează mai mult decât întreaga economie globală a planetei Pământ?

11 Aug. 2021, 12:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 12:40 // Au Bani //  MD Bani

De câteva luni, Agenția Spațială a Statelor Unite (NASA) are o istorie de urcușuri și coborâșuri cu asteroidul Psyche 16. În aprilie anul trecut, s-a anunțat că organismul a programat o misiune în corpul cosmic menționat, deoarece au descoperit că valorează mai mult decât întreaga economie globală a planetei Pământ. Cu doar câteva săptămâni în urmă, un cercetător a spus că de fapt nu are valoare, iar acum se confirmă că adăpostește bogății neobișnuite, scrie Entrepreneur.

Istoria asteroidului Psyche 16 datează din 1852, când a fost descoperit de observatorul Capodimonte din Napoli. Acest corp, care orbitează între Marte și Jupiter, are un diametru de 226 kilometri și are o suprafață de aproximativ 165.800 kilometri pătrați și se crede că ar putea fi nucleul intact al unei planete primitive.

Se crede că Psyche 16 este compus cu până la 95% dintr-un aliaj din diferite metale foarte apreciate, altfel este un mister pentru astronomi. Adică, valoarea sa constă în faptul că nu este realizată din roci sau gheață, ci din diverse metale, în principal fier și nichel.

De fapt, omul de știință american Lindy Elkins-Tanton, unul dintre principalii anchetatori ai misiunii NASA, a calculat în 2017 că fierul numai din asteroid ar valora aproximativ 10 mii de miliarde de dolari pe Pământ. În schimb, în ​​2019, economia mondială a fost evaluată la „doar” 142 de miliarde de dolari.

De ce au crezut că Psyche 16 nu are valoare?

La jumătatea lunii mai, cercetătorul Universității din Arizona, David Cantillo, a publicat un studiu în The Planetary Science Journal, afirmând că asteroidul Psyche 16 ar putea fi „o grămadă de resturi”.

Potrivit cercetărilor lui Cantillo, această masă cosmică ar fi de fapt alcătuită din 82,5% metal, 7% piroxen cu un conținut scăzut de fier și 10,5% condrită carbonată care probabil a apărut acolo datorită impactului altor asteroizi. În plus, el susține că spațiul gol din interior este de aproximativ 35%.

„Psyche 16 ca o grămadă de resturi ar fi foarte neașteptat, dar datele noastre continuă să arate estimări de densitate scăzută, în ciuda conținutului ridicat de metal”, a comentat autorul studiului.

Psyche 16 este – mină de bogății

Un nou studiu a făcut posibilă dezvoltarea unei prime hărți a temperaturii corpului ceresc prin analiza emisiilor de lungime de undă milimetrică. Concluzia a fost că, de fapt, asteroidul adăpostește bogății mai mari decât totalul economiei terestre.

Psyche 16 se învârte în jurul Soarelui în centura de asteroizi, iar diametrul său îl face cel mai mare dintre asteroizii de tip M. Se crede că corpurile de acest tip sunt bogate în metale și ar putea fi fragmente din nucleele protoplanetelor care au suferit un proces de dezintegrare când s-a format sistemul solar.

Katherine de Kleer, coautor al studiului, a explicat că inerția termică a Psyche 16 este mare în comparație cu alți asteroizi. Acest lucru indică faptul că are o suprafață neobișnuit de densă sau conductivă și că cel puțin 30% din ea este alcătuită din metal.

„Știm de mulți ani că obiectele acestei clase nu sunt, de fapt, metal solid, ce sunt și cum s-au format rămâne o enigmă”, a spus Kleer, profesor asociat al Planetariului de Științe și Astronomie al Institutului de Tehnologia Californiei.

După confirmarea valorii foarte ridicate a asteroidului, cercetătorii caută să aplice aceleași tehnici de studiu altor obiecte mari din centura de asteroizi pentru a obține o nouă perspectivă asupra compoziției suprafețelor lor.

În aprilie 2021, NASA a anunțat că planifică o misiune de explorare a asteroidului Psyche 16. Lansarea este programată pentru august 2022 de la instalația Cape Canaveral din Florida. Explorarea asteroidului ar putea aduce, de asemenea, informații valoroase despre formarea nucleului Pământului și a altor planete stâncoase. Explorarea asteroidului ar putea aduce, de asemenea, informații valoroase despre formarea nucleului Pământului și a altor planete stâncoase.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău