Un fenomen din Rusia apărut în 1998 l-a adus la putere pe Putin: Acum se repetă și-l poate arunca de la Kremlin

15 Iun. 2023, 05:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iun. 2023, 05:41 // Actual //  bani.md

După declanșarea războiului din Ucraina de către Putin în februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă.

Acum în Rusia se produce un fenomen de criză, devalorizarea accentuată a rublei, la fel cum s-a întâmplat în 1998, lucru care a dus atunci la urcarea lui Putin pe tronul de la Kremlin. La fel, în 2023, căderea monedei naționale îl poate arunca pe președintele rus din fotoliul puterii.

Săptămâna aceasta, marți, 12 iunie 2023, rubla rusească a coborât la un minimum al ultimelor 14 luni, iar un dolar s-a tranzacționat cu 84 de ruble, potrivit Express.
Criza rublei ruse din 1998, care l-a adus pe Putin la putere, riscă să-l detroneze în 2023.

Moneda Rusiei a pierdut 57% din valoare în ultimul an, pe măsură ce profiturile din creșterea prețurilor la energie s-au evaporat. Dar aceasta nu este prima dată când rubla s-a prăbușit – ultima dată când a făcut-o, în 1998, capetele liderilor de atunci de la Kremlin, s-au rostogolit.

În urma invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022, valoarea monedei ruse a scăzut cu 40% în două săptămâni – un dolar american a trecut de la cumpărarea sa cu aproximativ 75 de ruble la peste 140.
Acest lucru se poate datora faptului că investitorii de pe piețele valutare erau speriați de ceea ce a fost, în esență, o declarație de război împotriva Occidentului. În ciuda seriei de sancțiuni impuse, prețurile vertiginoase ale energiei au văzut banii curgând în cuferele Moscovei și încrederea a revenit rapid. Din iunie anul trecut, totuși, rubla a fost într-un declin constant pe parcursul unui an, pierzând 34 la sută din valoare.

De data aceasta, aceasta are toate semnele distinctive ale unei crize valutare în Rusia, care arde încet. Potrivit Corporate Finance Institute (CFI), acestea sunt rareori evenimente izolate și sunt adesea însoțite de o criză financiară sau socio-politică.

Criza financiară induce criza politică
De exemplu, nu trebuie să căutăm mai departe decât în Rusia, în 1998, și succesiunea evenimentelor care ar semăna semințele pentru ca Putin să devină liderul țării pentru prima dată.

Într-o criză valutară, moneda națională valorează din ce în ce mai puțin atunci când este tranzacționată cu valute străine pe piețele valutare. Acest lucru este dezvăluit în mod obișnuit de câte unități de monedă poate cumpăra un dolar american – rezerva valutară de referință la nivel mondial.
O prăbușire a valorii monedei are două consecințe majore: importurile devin mai scumpe, cu costurile transferate asupra consumatorilor și devine din ce în ce mai greu pentru țară să-și achite datoriile externe.

Un caz similar în acest sens a avut loc acum 25 de ani în Rusia. Pe măsură ce mileniul se apropia, încrederea investitorilor în capacitatea Moscovei de a implementa reforme economice semnificative era slabă.

Criza financiară din Rusia din 1998 a dus la o inflație atinsă 84% în acel an, ducând la o scădere dramatică a salariilor reale și la tulburări sociale larg răspândite. Muncitorii au organizat proteste și au manifestat în fața reședinței președintelui rus de atunci Boris Elțin.

A urmat o criză politică, exact când sănătatea domnului Elțin s-a clătinat. Pe 21 august, 248 din 450 de parlamentari din parlamentul rus i-au cerut să demisioneze voluntar. După ce și-a schimbat de mai multe ori prim-ministrul, pe măsură ce funcția sa a devenit din ce în ce mai slabă, puțin cunoscutul Vladimir Putin a fost numit în cele din urmă în această funcție în august 1999.

Un sfert de secol mai târziu, Putin este pe scaunul fierbinte în timp ce rubla se prăbușește și economia se îndreaptă spre ruină. Chiar dacă teroarea pe care o exercită asupra Dumei împiedică opoziția politică să-l îndepărteze, este puțin probabil ca elita de afaceri a Rusiei să stea cu mâinile încrucișate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor
Această vânzare face parte dintr-un plan de tranzacționare prestabilit, adoptat de Bezos în luna martie. Sursa foto: Hepta

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a vândut peste 3,3 milioane de acțiuni ale companiei, într-o tranzacție evaluată la aproximativ 736,7 milioane de dolari, potrivit unui document financiar publicat marți, scrie cnbc.com.

Această vânzare face parte dintr-un plan de tranzacționare prestabilit, adoptat de Bezos în luna martie. Conform acestui plan, el intenționează să vândă până la 25 de milioane de acțiuni Amazon până pe 29 mai 2026.

Bezos, care a renunțat la funcția de CEO al Amazon în 2021, dar a rămas președinte al consiliului de administrație, a vândut constant acțiuni în ultimii ani. Cu toate acestea, el rămâne cel mai mare acționar individual al companiei. În februarie 2024, el a adoptat un plan similar care i-a permis să vândă până la 50 de milioane de acțiuni până la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an.

În trecut, miliardarul a declarat că vinde aproximativ 1 miliard de dolari anual în acțiuni Amazon pentru a finanța compania sa de explorare spațială, Blue Origin. De asemenea, a donat o parte din acțiuni fundației Day 1 Academies, care construiește o rețea de grădinițe inspirate de modelul Montessori în mai multe state americane.

Această vânzare recentă are loc la scurt timp după nunta fastuoasă a lui Bezos cu Lauren Sanchez, organizată săptămâna trecută la Veneția. Evenimentul de trei zile, presărat cu vedete internaționale, ar fi costat în jur de 50 de milioane de dolari și a stârnit nemulțumirea unor localnici.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Jeff Bezos ocupă în prezent locul al treilea în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 240 de miliarde de dolari. Este devansat de Elon Musk (363 miliarde dolari) și de Mark Zuckerberg (260 miliarde dolari).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO