Un moldovean și-a luat avion ca să zboare în SUA

20 Sept. 2023, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2023, 11:07 // Actual //  Lupu Eduard

Compania aeriană HiSky, controlată de moldoveanul Iulian Scorpan ,cunoscută pentru extinderea rapidă pe piața din România, anunță că va adăuga la flota sa un nou avion Airbus A330 până la finele acestui an. Acestă achiziție marcantă îi va permite companiei să efectueze zboruri fără oprire către destinații internaționale îndepărtate, inclusiv în Statele Unite și Asia.

Airbus A330 este o aeronavă wide-body cu o autonomie de zbor de 13.400 de kilometri, ceea ce o face potrivită pentru curse lungi peste oceane. HiSky a deja depus demersurile necesare pentru a obține aprobările și autorizațiile necesare pentru a oferi zboruri către Statele Unite, deschizând astfel noi oportunități pentru pasagerii din România și din regiune.

Noul Airbus A330 va fi prima aeronavă de acest tip înregistrată în România și va completa flota existentă a companiei, care constă în șapte aeronave Airbus din familia A320, inclusiv o aeronavă A319, patru aeronave A320 și două A321 neo, de producție din 2023. Astfel, flota HiSky va ajunge la opt aeronave în total, toate închiriate de la Air Lease Corporation (ALC).

În primăvara acestui an, HiSky a fost prima companie care a adus în România două aeronave A321 neo de producție din 2023, ceea ce a reprezentat o altă premieră importantă pentru piața de aviație din țară.

Moldovenanul Iulian Scorpan, CEO HiSky, a declarat: „Acest an a fost unul plin de realizări pentru noi, dar și pentru aviația din România. Suntem extrem de mândri să continuăm să scriem istorie în aviația românească și să fim din nou pionieri, prin aducerea la București a acestui Airbus A330. Este o aeronavă spectaculoasă, cu care piața din regiune este mai puțin obișnuită, dar care deschide extrem de multe oportunități de călătorie pentru pasageri.”

Odată cu extinderea flotei și a portofoliului de destinații, HiSky își mărește și echipa, derulând o campanie de recrutare continuă a piloților și însoțitorilor de bord pentru a susține noile operațiuni și servicii oferite pasagerilor săi.

HiSky se află într-o creștere rapidă și continuă să aducă noi opțiuni de călătorie pentru pasagerii din România și din întreaga regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău