Un oligarh ucrainean a lăsat Republica Moldova fără cariera de miliarde de euro din Ucraina

09 Nov. 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2021, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

În data e 8 noiembrie a avut loc licitația pentru autorizarea extragerii pietrei concasate din granit din cariera Pervomaisc. Legal acest drept deține Întreprinderea de Stat din Republica Moldova. Doar că grupările criminale ucrainene-moldave demult sfidează acest fapt, susține fostul deputat Alexandru Slusari.

Cu mai puțin de 300 mii euro compania Мостобуд, care aparține oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus a primit acces la 28 mil. metri cubi de granit în valoare de 3 miliarde de euro, care ar trebui să fie extrase și comercializate mulți ani de întreprinderea moldovenească în beneficiu bugetului Republicii Moldova”, susține Slusari.

Fostul deputat acuză mai multe persoane că ar fi implicate în pierderea carierei din Ucraina. Este vorba de un fost angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan că ar fi ar fi aranjat licitația și este persoana de încredere a lui Prodivus. Oligarhul ucrainean ar fi transmis minimum 50 mii euro lui Buzgan pentru rezolvarea problemei cu cariera. „Administratorul Întreprinderii de Stat a fost selectat și numit de facto de Buzgan și acest administrator nu a făcut absolut nimic când partea ucraineană a pornit procesul tranzacționării dreptului de extragere. Despre licitația repetată APP a aflat ocazional din internet”.

Operațiunea cu cedarea carierei a fost planificată și implementată în perioada când APP a fost condusă de avocatul lui Dodon, Ghenadie Țepordei. Nici el, nici direcția de securitate economică din APP nu au făcut nimic pentru a opri acest dezmăț. Direcția nu mai este. Însă oamenii de acolo stau bine mersi în funcții înalte pe lângă noul director al Agenției și în corpul de control al prim-ministrei. N-am auzit să aibă Procuratura ceva întrebări la Buzgan, Țepordei și Andronache”.

Fostul director al APP a declarat că atunci când a preluat conducerea APP în anul 2020, cariera de piatră concasată din granit Pervomaisk, Ucraina, era într-o stare financiară dezastruoasă, avea datorii, fără să aibă activitate, licenţa nu era prelungită. Iar din anul 2015 a fost pierdut dreptul de exploatare a carierei, fiind iniţiat şi un proces de insolvabilitate.

APP declara în data de 5 noiembrie că în ciuda faptului că s-au depus eforturi și s-au întreprins mai multe acțiuni de anulare a licitației cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc, partea ucraineană responsabilă pentru geologie și geodezie a desfășurat totuși licitația.

Anterior APP a făcut numeroase demersuri către organele competente ale Ucrainei (Procuratura Generală, Serviciu de Securitate, Ministerul Mediului și Resurse Minerale ale Ucrainei și Agenția de stat de Geologie și Resurse Minerale ale Ucrainei). În plus, a trimis și un reprezentant al APP la Kiev pentru a monitoriza și redresa situația.

Ținem să precizăm că la licitația din 8 noiembrie a fost înregistrată o singură persoană juridică. La începutul săptămânii viitoare, pe 8 noiembrie, Agenția Proprietății Publice va contesta în judecată rezultatele licitației prin reprezentantul APP aflat la fața locului și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a nu permite prejudicierea intereselor statului”.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 17:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 17:17 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Întreaga producție a celei mai mari fabrici de ciocolată din lume a fost sistată, în urma depistării unui focar de salmonella.

Potrivit publicației britanice Daily Mail, fabrica aparţine gigantului elveţian Barry Callebaut şi este situată în oraşul belgian Wieze, scrie gandul.ro.

Gigantul din domeniul ciocolatei producea loturi angro pentru 73 de companii, printre care Hershey, Mondelez, Unilever sau Nestle. Exportul a fost oprit de urgență.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău