Un profesor din regiunea Cahul, premiat cu 2.000 de dolari pentru un proiect în domeniul Inteligenței Artificiale

19 Nov. 2021, 15:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
19 Nov. 2021, 15:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dorin Sas este unicul profesor din Republica Moldova care a participat la competiția dedicată Inteligenței Artificiale „Intel AI Global Impact Festival”. Profesorul de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul a obținut acest succes în urma studierii cursului „Inteligența Artificială”, în cadrul programului de formare dedicat cadrelor didactice din regiunea de sud al „Tekwill în Fiecare Școală”, parte a inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”. În urma concursului, profesorul din regiunea Cahul s-a ales cu noi cunoștințe, dar și un premiu de 2.000 de dolari. Nu în ultimul rând, el s-a bucurat de apreciere internațională.

Dorin Sas a concurat în cadrul acestei renumite competiții cu 234 de profesori din 20 de țări ale lumii. Pentru a obține competențele apreciate la nivel internațional, profesorul a studiat intensiv timp de 2 luni Inteligența Artificială. Astfel, a reușit să creeze programe menite să faciliteze notarea obiectivă a elevilor.

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „În cadrul concursului am utilizat un proiect în care, printr-o casetă de editare, introduc un text în limba engleză, apoi, prin apăsarea unui buton, îmi generează o notă finală. Astfel, am fost selectat pentru un interviu cu coordonatorii de la INTEL și, în final, am reușit să fiu finalist al competiției. Acest premiu este un impuls de a nu mă opri aici și de a-mi continua studiile.”

Pentru efortul depus la studierea cursului de Inteligență Artificială și pentru oportunitatea oferită elevilor de a învăța AI după curricula INTEL, Dorin Sas a primit  titlul de Profesor Inovator în regiunea de sud a țării.

Dorin Sas, profesor, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul: „Predau Inteligența Artificială pentru 20 de elevi din clasa a XI-a. Cursul de Inteligență Artificială este proiectat pentru 2 ani. Încurajez tinerii să învețe acest curs de Inteligență Artificială, pentru că domeniul IT este foarte solicitat pe piața muncii și, cu ajutorul acestuia, pot să obțină mai ușor diferite job-uri.”

Din 1 septembrie 2021, profesorul Dorin Sas predă 4 discipline opționale: Inteligența Artificială, Programarea algoritmilor în C/CC+, Proiectare și Dezvoltare Web și Aplicații Mobile. Prin disciplinele predate, profesorul contribuie la dezvoltarea abilităților racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii.  În urma parteneriatului dintre INTEL și „Tekwill în Fiecare Școală”, aproximativ 330 de elevi din Republica Moldova studiază cursul de Inteligență Artificială.

La un an de la lansare, disciplinele viitorului sunt predate în 38 de instituții de învățământ din Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, care sunt parte a programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Angajamentul proiectului este educarea unei forțe de muncă pregătite pentru provocările viitorului.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud a țării este implementat de ATIC în cadrul inițiativei „EU4Moldova: Startup City Cahul”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO