Un stat puternic din Europa pregătește trecerea la moneda digitală: „O formă de plată de încredere și ușor de utilizat”

08 Feb. 2023, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2023, 17:46 // Actual //  bani.md

Potrivit autorităților, moneda digitală a Băncii Centrale, în niciun caz nu va înlocui „banul fizic” și numerarul. Această posibilă monedă, care ar putea să aibă numele de Britcoin sau altul, va fi „preschimbabilă cu numerar” şi va avea aceeași valoare economică.

Ministerul britanic al Economiei și Banca Angliei au început o durată de consultare cu companiile și cetățenii, ce va dura până pe 7 iunie, pentru a decide dacă se introduce în Marea Britanie sau liră sterlină digitală.

Guvernul Marii Britanii a declarat luni că, împreună cu BoE, continuă să lucreze la o posibilă liră digitală, care ar putea intra în circulație în a doua jumătate a acestui deceniu și să fie păstrată într-un ”portofel” pus la dispoziție de bănci, deşi nu a fost luată o decizie finală.

Ambele instituţii au explicat că plănuiesc să creeze această monedă digitală, un proces care a demarat încă din 2020, în contextul apariţiei noilor tehnologii financiare şi forme de plată la nivel mondial, cu scopul de a se asigura că publicul are acces la o monedă digitală sigură şi comodă.

„Propunem o limită între 10.000 de lire sterline și 20.000 de lire sterline per individ, ca echilibru adecvat între gestionarea riscurilor și susținerea unei utilizări largi a lirei digitale”, se arată în comunicat.

O limită de 10.000 de lire sterline ar însemna că trei sferturi dintre oameni ar putea să-și primească plata în lire digitale, precum și să dețină solduri preexistente în același cont, în timp ce o limită de 20.000 de lire sterline ar permite aproape tuturor. folosească lire digitale pentru tranzacții de zi de zi.

Cele două instituţii subliniază că această eventuală monedă digitală emisă de către Banca Angliei va fi diferită de criptomonedele oferite de sectorul privat, care nu sunt reglementate, sunt lipsite de transparenţă şi au o mare volatilitate.

Ministerul şi banca centrală reamintesc faptul că SUA, China şi zona euro intenționează, de asemenea, să introducă versiuni digitale ale monedelor lor.

Banii peste plafon ar fi „transferați” în contul bancar comercial al unui client, în vedere că o liră digitală nu ar fi un mijloc de stocare a averii, a spus el membrilor UK Finance, un organism din industria bancară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 21:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 21:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat o nouă procedură de desemnare a unui furnizor de gaze naturale cu obligații de serviciu public pentru opt regiuni importante din Republica Moldova, unde volumul anual de gaze consumat a ajuns, în 2024, la 803,6 milioane de metri cubi. Printre regiunile vizate se numără cele deservite până acum de „Bălţi-gaz”, „Orhei-gaz”, „Cimişlia-gaz”, „Găgăuz-gaz”, „Taraclia-gaz”, precum și companiile „Proalfa-Service”, „Rotalin Gaz Trading” și „Faitec-M”.

ANRE propune ca noul furnizor să preia responsabilitatea furnizării de gaze naturale către consumatorii casnici și întreprinderile mici pentru o perioadă de 3 ani, calculată din data revocării obligației de serviciu public impusă prin Hotărârea nr. 487/2019. Marja comercială maximă permisă pentru ofertanți este de 285 lei pentru 1.000 m³ sau 26,78 lei/MWh, fără a include contribuțiile pentru stocurile de securitate.

Furnizorul desemnat va fi obligat să asigure contractarea în scris a fiecărui consumator final, funcționarea centrelor de deservire în fiecare regiune, inclusiv un program prelungit o zi pe săptămână până la ora 20:00, serviciu telefonic activ și răspunsuri eficiente la cereri și reclamații, inclusiv prin e-mail, acces la mai multe modalități de plată, în condiții echitabile și transparente și facturarea corectă, cu evidențiere separată a costurilor de transport și distribuție.

Prin această măsură, ANRE își propune să restructureze piața de gaze naturale, într-un context marcat de neîncredere în operatorii tradiționali și nevoia de asigurare a continuității serviciului public în condiții de competitivitate și eficiență. Dosarele pentru procedura de selectare pot fi depuse până la 2 mai 2025, ora 17:00.

Această decizie ar putea însemna sfârșitul monopolului Moldovagaz în mai multe regiuni-cheie și începutul unei noi etape în liberalizarea reală a pieței gazelor din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei