În Elveția, un tribunal a decis că angajații unui producător de ceasuri nu au dreptul la remunerație pentru timpul petrecut la toaletă, obligându-i să-și cronometreze pauzele. Această hotărâre vine în urma unui caz împotriva companiei Jean Singer & Cie SA, care a stârnit controverse legate de legislația muncii din țară, scrie RTS.
Instanța a constatat că legislația elvețiană nu reglementează clar dreptul angajaților de a merge la toaletă, considerându-l o nevoie fiziologică de bază. Tribunalul Cantonal din Neuchâtel a stabilit că firma putea contabiliza pauzele de toaletă ca timp de lucru, în urma unei inspecții Covid-19 din 2021.
Oficiul de Relații și Condiții de Muncă din Neuchâtel a cerut companiei să își schimbe practicile, dar aceasta a refuzat, contestând decizia la Ministerul Muncii. În cele din urmă, instanța a decis că noțiunea de „pauză” nu este clar definită în lege, ceea ce a dus la această lacună legislativă.
De asemenea, tribunalul a subliniat că obligarea angajaților să își cronometreze pauzele ar putea discrimina femeile, care au nevoie de mai mult timp pentru a face față ciclului menstrual.
Florence Nater, consilier de stat, și Solenn Ochsner, șefa sectorului industrial, și-au exprimat îngrijorarea că această hotărâre ar putea influența negativ alte companii, încurajând practici similare.
Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice a subliniat că măsurile care supun angajații unui control total nu sunt compatibile cu respectarea integrității personale. În cadrul investigației RTS, au fost descoperite alte companii care impun măsuri similare angajaților lor, stârnind îngrijorări cu privire la respectarea drepturilor muncitorilor.