Un tribunal rusesc a decis îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia

20 Mart. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2023, 14:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un tribunal rusesc a anunţat luni îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia, cel mai recent obstacol în calea eforturilor îndelungate ale grupului german de a ieşi de pe piaţa rusă, transmite Reuters.

Volkswagen, alături de alţi producători auto străini, şi-a suspendat anul trecut operaţiunile din Rusia după ce ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent Moscovei în urma invadării Ucrainei.

Volkswagen încerca să-şi vândă activele din Rusia, inclusiv fabrica sa importantă din oraşul Kaluga, cu o capacitate anuală de producţie de 225.000 vehicule, unde angajaţii erau în şomaj tehnic din martie 2022.

Producătorul auto rus GAZ, care era contractat pentru a produce vehicule Volkswagen la fabrica sa din Nijni Novgorod, a căutat să împiedice orice vânzare ca parte a acţiunii în justiţie împotriva grupului german, pentru ceea ce GAZ a pretins că ar fi o încălcare a contractului, după ce Volkswagen a renunţat în august la acordul privind producţia.

GAZ susţine că încercările Volkswagen de a ieşi de pe piaţa rusă pun în pericol propriile sale interese şi a solicitat despăgubiri de 15,6 miliarde de ruble (201,3 milioane de dolari).

Un tribunal rusesc a anunţat luni îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia, în timp ce disputa GAZ continuă în instanţă.

Reprezentanţii GAZ nu au dorit să comenteze, iar cei ai Volkswagen şi ai Ministerului Industriei din Rusia nu au răspuns solicitărilor de a face declaraţii.

Companiile din „ţările neprietenoase” – cele care au impus sancţiuni Rusiei – trebuie să obţină aprobarea unei comisii guvernamentale pentru a vinde orice active din Rusia.

Investitorii străini se tem că Rusia ar putea decide naţionalizarea activelor strategice după introducerea restricţiilor de vânzare.

Alţi producători auto importanţi au ieşit de pe piaţa rusă. În 2022, Renault şi-a vândut către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare) participaţia majoritară deţinută la Avtovaz pentru o rublă, cu opţiunea de a o răscumpăra în termen de şase ani. Similar, Nissan şi-a vândut activele pentru un euro.

Analiştii se aşteaptă ca vânzările de maşini noi pe piaţa rusă să crească anul acesta la aproximativ 800.000 de unităţi, de la 687.370 în 2022, dar mult sub nivelul de 1,6 milioane vândute în 2021.

Săptămâna trecută, Klaus Zellmer, directorul general al Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, anunţa că producătorul auto ceh este pe ultima sută de metri în procesul de ieşire de pe piaţa din Rusia, după ce a suferit o lovitură de aproape 700 milioane de euro de pe urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Livrările de automobile Skoda pe piaţa din Rusia s-au prăbuşit până la 18.300 de unităţi în 2022, de la 90.400 de unităţi în 2021, an în care Rusia a fost a doua cea mai important piaţă mondială pentru Skoda.

„Discuţiile cu privire la vânzarea operaţiunilor sunt pe ultima sută de metri, dar nu vă pot oferi detalii până când nu vor fi convenite de toate părţile”, a declarat Klaus Zellmer, la o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatelor anuale. Potrivit lui Zellmer, Skoda intenţionează să înlocuiască producţia rusească pierdută la celelalte uzine pe care le are la nivel mondial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău