Un tribunal rusesc a decis îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia

20 Mart. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2023, 14:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un tribunal rusesc a anunţat luni îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia, cel mai recent obstacol în calea eforturilor îndelungate ale grupului german de a ieşi de pe piaţa rusă, transmite Reuters.

Volkswagen, alături de alţi producători auto străini, şi-a suspendat anul trecut operaţiunile din Rusia după ce ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent Moscovei în urma invadării Ucrainei.

Volkswagen încerca să-şi vândă activele din Rusia, inclusiv fabrica sa importantă din oraşul Kaluga, cu o capacitate anuală de producţie de 225.000 vehicule, unde angajaţii erau în şomaj tehnic din martie 2022.

Producătorul auto rus GAZ, care era contractat pentru a produce vehicule Volkswagen la fabrica sa din Nijni Novgorod, a căutat să împiedice orice vânzare ca parte a acţiunii în justiţie împotriva grupului german, pentru ceea ce GAZ a pretins că ar fi o încălcare a contractului, după ce Volkswagen a renunţat în august la acordul privind producţia.

GAZ susţine că încercările Volkswagen de a ieşi de pe piaţa rusă pun în pericol propriile sale interese şi a solicitat despăgubiri de 15,6 miliarde de ruble (201,3 milioane de dolari).

Un tribunal rusesc a anunţat luni îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia, în timp ce disputa GAZ continuă în instanţă.

Reprezentanţii GAZ nu au dorit să comenteze, iar cei ai Volkswagen şi ai Ministerului Industriei din Rusia nu au răspuns solicitărilor de a face declaraţii.

Companiile din „ţările neprietenoase” – cele care au impus sancţiuni Rusiei – trebuie să obţină aprobarea unei comisii guvernamentale pentru a vinde orice active din Rusia.

Investitorii străini se tem că Rusia ar putea decide naţionalizarea activelor strategice după introducerea restricţiilor de vânzare.

Alţi producători auto importanţi au ieşit de pe piaţa rusă. În 2022, Renault şi-a vândut către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare) participaţia majoritară deţinută la Avtovaz pentru o rublă, cu opţiunea de a o răscumpăra în termen de şase ani. Similar, Nissan şi-a vândut activele pentru un euro.

Analiştii se aşteaptă ca vânzările de maşini noi pe piaţa rusă să crească anul acesta la aproximativ 800.000 de unităţi, de la 687.370 în 2022, dar mult sub nivelul de 1,6 milioane vândute în 2021.

Săptămâna trecută, Klaus Zellmer, directorul general al Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, anunţa că producătorul auto ceh este pe ultima sută de metri în procesul de ieşire de pe piaţa din Rusia, după ce a suferit o lovitură de aproape 700 milioane de euro de pe urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Livrările de automobile Skoda pe piaţa din Rusia s-au prăbuşit până la 18.300 de unităţi în 2022, de la 90.400 de unităţi în 2021, an în care Rusia a fost a doua cea mai important piaţă mondială pentru Skoda.

„Discuţiile cu privire la vânzarea operaţiunilor sunt pe ultima sută de metri, dar nu vă pot oferi detalii până când nu vor fi convenite de toate părţile”, a declarat Klaus Zellmer, la o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatelor anuale. Potrivit lui Zellmer, Skoda intenţionează să înlocuiască producţia rusească pierdută la celelalte uzine pe care le are la nivel mondial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău