Un tribunal rusesc a decis îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia

20 Mart. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mart. 2023, 14:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un tribunal rusesc a anunţat luni îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia, cel mai recent obstacol în calea eforturilor îndelungate ale grupului german de a ieşi de pe piaţa rusă, transmite Reuters.

Volkswagen, alături de alţi producători auto străini, şi-a suspendat anul trecut operaţiunile din Rusia după ce ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent Moscovei în urma invadării Ucrainei.

Volkswagen încerca să-şi vândă activele din Rusia, inclusiv fabrica sa importantă din oraşul Kaluga, cu o capacitate anuală de producţie de 225.000 vehicule, unde angajaţii erau în şomaj tehnic din martie 2022.

Producătorul auto rus GAZ, care era contractat pentru a produce vehicule Volkswagen la fabrica sa din Nijni Novgorod, a căutat să împiedice orice vânzare ca parte a acţiunii în justiţie împotriva grupului german, pentru ceea ce GAZ a pretins că ar fi o încălcare a contractului, după ce Volkswagen a renunţat în august la acordul privind producţia.

GAZ susţine că încercările Volkswagen de a ieşi de pe piaţa rusă pun în pericol propriile sale interese şi a solicitat despăgubiri de 15,6 miliarde de ruble (201,3 milioane de dolari).

Un tribunal rusesc a anunţat luni îngheţarea tuturor activelor Volkswagen din Rusia, în timp ce disputa GAZ continuă în instanţă.

Reprezentanţii GAZ nu au dorit să comenteze, iar cei ai Volkswagen şi ai Ministerului Industriei din Rusia nu au răspuns solicitărilor de a face declaraţii.

Companiile din „ţările neprietenoase” – cele care au impus sancţiuni Rusiei – trebuie să obţină aprobarea unei comisii guvernamentale pentru a vinde orice active din Rusia.

Investitorii străini se tem că Rusia ar putea decide naţionalizarea activelor strategice după introducerea restricţiilor de vânzare.

Alţi producători auto importanţi au ieşit de pe piaţa rusă. În 2022, Renault şi-a vândut către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare) participaţia majoritară deţinută la Avtovaz pentru o rublă, cu opţiunea de a o răscumpăra în termen de şase ani. Similar, Nissan şi-a vândut activele pentru un euro.

Analiştii se aşteaptă ca vânzările de maşini noi pe piaţa rusă să crească anul acesta la aproximativ 800.000 de unităţi, de la 687.370 în 2022, dar mult sub nivelul de 1,6 milioane vândute în 2021.

Săptămâna trecută, Klaus Zellmer, directorul general al Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, anunţa că producătorul auto ceh este pe ultima sută de metri în procesul de ieşire de pe piaţa din Rusia, după ce a suferit o lovitură de aproape 700 milioane de euro de pe urma invaziei ruseşti în Ucraina.

Livrările de automobile Skoda pe piaţa din Rusia s-au prăbuşit până la 18.300 de unităţi în 2022, de la 90.400 de unităţi în 2021, an în care Rusia a fost a doua cea mai important piaţă mondială pentru Skoda.

„Discuţiile cu privire la vânzarea operaţiunilor sunt pe ultima sută de metri, dar nu vă pot oferi detalii până când nu vor fi convenite de toate părţile”, a declarat Klaus Zellmer, la o conferinţă de presă dedicată prezentării rezultatelor anuale. Potrivit lui Zellmer, Skoda intenţionează să înlocuiască producţia rusească pierdută la celelalte uzine pe care le are la nivel mondial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Iun. 2024, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2024, 17:19 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters.

Comisia Europeană a luat marţi aceeaşi decizie în privinţa importurilor de ovăz din Ucraina.

După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru sporirea comerţului cu UE, cea mai importantă piaţă a sa de export. UE a stabilit volume maxime de import, după ce fermierii din blocul comunitar au protestat, numind importurile ieftine ucrainene ca reprezentând concurenţă neloială.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău