Un vin bun cu Mihai Druță: Floricica, Novak Winery

07 Aug. 2023, 09:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Aug. 2023, 09:42 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Mulți cunosc vinurile produse din soiul de struguri „Floricica”, dar mai puțini știu că acestui soi i se mai spune „Riesling moldovenesc”. Află mai multe despre vinul „Floricica” de la Novak Winery în cadrul rubricii „Un vin bun cu Mihai Druță”.

Potrivit lui Mihai Druță, soiul Floricica este rezistent la boli și îngheț și a fost creat în perioada sovietică. 

Vinul Floricica de la Novac Winery este caracterizat prin arome de salcâm, flori de tei. Gustul este unul sec care îți amintește de riesling. 

Acest vin este potrivit ca aperitiv pentru serile călduroase de vară. 

Novak Winery folosește dopurile cu filet. Există un mit precum că vinurile cu dop de filet sunt ieftine și necalitative. Dimpotrivă, dopurile cu filet au anumite avantaje. 

„Mulți consumatori fug de dopul cu filet, având o impresie că vinurile necalitative și ieftine sunt închise cu aceste dopuri. De fapt, vinurile închise cu dopuri de filet nu va avea acel defect de dop pe care îl pot avea majoritatea vinurilor cu dop natural, acel efect de mucegai”, spune Mihai Druță.

Mai multe detalii despre „Floricica” de la Novak Winery aflați de la somelierul Mihai Druță, președintele Asociației De Sommelier din Republica Moldova.

„Un vin bun cu Mihai Druță” a fost filmat în incinta Taste of Blue Wine House and Shop, Radisson Blue Leogrand Hotel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău