Unde a făcut războiul cele mai mari ravagii economice – Ucraina sau Rusia? Moldova, cea mai mare victimă nonbeligerantă

30 Ian. 2023, 05:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 05:33 // Actual //  Lupu Eduard

Unde a făcut războiul cele mai mari ravagii economice, în Ucraina sau în Rusia? Moldova, cea mai mare victimă nonbeligerantă

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei a provocat crize mul­ti­ple cu care Europa nu s-a mai întâlnit de decenii. Dar dacă în ţările care nu fac parte din conflict este rău, cu costul traiului la niveluri record, cât de rău este în statele beligerante? Şi unde a lovit criza cel mai dur?

Fondul Monetar Internaţional ia în consi­derare un ajutor financiar de 16 miliarde de dolari (14,7 miliarde euro) pentru Ucraina, o economie de 136 miliarde euro (2020, Eurostat – alte calcule dau cifre mai mari). La aceşti bani s-ar adăuga alte câteva miliarde de euro (până la 18 miliarde de euro) daţi cu ţârâita de Uniunea Europeană. Prea puţin.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat recent că Ucraina pică accelerat spre default. Politico, un site de ştiri şi analize critic la adresa UE, dar nu antieuropean, scrie că Uniunea împinge Ucraina spre incapacitate de plată şi că această ţară, devastată şi paralizată de război, nu are nevoie de împrumuturi, ci de granturi. Inflaţia, un flagel care macină puterea de cumpă­rare şi bunăstarea Euro­pei, a atins 26,6% în decembrie, potrivit datelor băncii cen­trale ucrainene.

Prognoza era de 28%, dar scum­pirile şi-au înce­tinit avansul de­oa­rece retailerii au redus preţurile pro­duselor perisabile, cum ar fi carnea, din cauza cererii mai slabe şi îngrijorărilor că penele de curent vor altera sau distruge alimentele. Scăderea cererii este ceva normal având în vedere prăbuşirea de 30% a economiei anul acesta, după cum arată datele preliminare ale băncii centrale.

Este cel mai puternic colaps de când Ucraina şi-a câştigat independenţa de URSS. Economia ucrai­neană este orientată spre exporturi, mai ales de pro­duse agricole şi materii prime, iar exporturile au căzut şi ele cu 35% în 2022. În realitate, scăderea a fost de aproape 40%.
Apoi, dobânda de politică mo­netară, reperul pentru costul creditului, este de 25%. Cu cât este mai mare, cu atât frânează mai puternic creşterea economică. Însă fără ridicarea dobânzii, in­flaţia nu poate fi oprită. Banca centrală este un pic mai optimistă referitor la evoluţia eco­nomiei anul acesta şi următorul.
Populaţia, afacerile şi economia se adap­tează încet la război, dar cele mai recente deci­zii luate la Moscova sugerează că ţara agre­soare se pregăteşte de un război care va mai dura câţiva ani. În Rusia, stat autoritar, este mai greu cu datele credibile. În primele luni de invazie, Kremlinul a blocat accesul public la un volum fără precedent de date statistice economice.

Analiştii au fost lăsaţi în beznă. Din mai anul trecut, institutul de statistică al Rusiei este condus de un subordonat al consilierului economic al preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu aceste mutări făcute, economia rusă pare surprinzător de rezistentă la sancţiunile occi­dentale şi la efortul de război. Banca centrală estimează pentru 2022 o contracţie economică de 3%, iar Putin una de 2,5%. Însă în con­textul internaţional, în timp ce economiile europene cel mai probabil că au evitat rece­siuni dureroase, picajul Rusiei pare enorm. La nivel de PIB, pierderea este mare: sancţiunile occidentale au micşorat economia cu 10%, iar Occidentul încă nu a epuizat toate sacţiunile pe care le poate aplica Rusiei, arată The Moscow Times.

Inflaţia pentru întreg anul trecut este estimată la 12%, cât a fost şi în decembrie, mai mică decât în multe state membre ale UE, deşi pe parcursul anului a atins niveluri mult mai mari, cum ar fi 18% în primăvară.
Astfel de calcule sunt făcute pe baza unui coş de consum cu produse stabilite de statistică. Însă unii analişti atrag atenţia că în cazul statisticii ruse, coşul de consum de acum nu reflectă achiziţiile reale ale cetăţeanului de rând.

Altfel, inflaţia „reală“ ar fi fost, la punctul de vârf, de 66%. Pentru anul acesta, în loc de îmbunătăţiri, mulţi analişti se aşteaptă la accentuarea declinului economic. Banca centrală a dus dobânda de referinţă la 7,5%. Rusia este o economie mică, deşi este cea mai mare ţară, ca suprafaţă, din lume, şi probabl cea mai bogată în resurse naturale.
PIB-ul echivalează cu 1.700 de miliarde de dolari (2021). Pentru o comparaţie, trei state americane au economiile mai mari decât cea rusă. Taiwan, o mică insulă, are un PIB la jumătate din cel rusesc.

Cu una dintre cele mai mici economii din lume, de 10,5 miliarde euro (2020, Eurostat), Republica Moldova este cea mai mare victimă nonbeligerantă a războiului. Inflaţia a fost de 30% în decembrie, iar acesta nu este cel mai mic nivel la care indicatorul a ajuns anul trecut. În toamnă, inflaţia a atins aproape 35%. Preţurile energiei, pentru care mica republică este dependentă de importuri, au explodat. Mâncarea s-a scumpit şi ea ameţitor de mult. Salariile, deşi în creştere, nu pot ţine pasul cu inflaţia, iar acest lucru înseamnă reducerea puterii de cumpărare într-o ţară considerată una dintre cele mai sărace din Europa. Autorităţile moldovene se aşteaptă ca PIB-ul să fi scăzut cu 3% anul trecut. În decembrie, dobânda de referinţă a fost coborâtă de la 21,5% la 20%. FMI a anunţat că oferă asistenţă financiară de 27 milioane dolari pentru bugetul moldovenesc. SUA vor ajută statul cu 30 de milioane de dolari, bani folosiţi pentru plata energiei importate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 17:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 17:07 // Economie //  Trifan Stela

Compania Paynet, cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard, este încântată să anunțe lansarea campaniei „Revoluția Transferurilor.” Această inițiativă inovatoare are scopul de a revoluționa modul în care moldovenii trimit și primesc bani din Europa și nu numai. Cu Paynet, acest lucru devine mai simplu, mai rapid și mai accesibil ca niciodată!

Doar cu Paynet poți trimite și primi bani din Europa la rechizitele IBAN EU!

Cu Paynet, ai posibilitatea de a transfera bani în mod facil și sigur către rechizitele IBAN din Europa. Asta înseamnă că acum poți să îți trimiți și să primești bani de la prieteni, familie sau parteneri de afaceri din întreaga Europă cu ușurință și la costuri reduse. Banii ajung direct pe cardul Paynet Mastercard și poți să-i utilizezi imediat pentru plăți online sau offline sau să îi retragi de la orice bancomat din țară.

Tarife incredibil de avantajoase:

  • Primești bani din Europa cu doar 1 euro direct pe cardul paynet Mastercard!
  • Expediezi bani către Europa cu un comision de 10 euro!

Aceste tarife extrem de competitive fac din Paynet alegerea perfectă pentru toți moldovenii care au legături financiare în Europa.

SPOT DIGITAL  Link: (link-ul trebuie de încărcat pe platforma Paynet)

Serviciu unic în Moldova! Paynet. Cei mai buni!

Paynet este mândru să ofere moldovenilor un serviciu de transferuri și plăți electronice de încredere și accesibil. Cu Paynet, beneficiezi de următoarele avantaje:

Card fizic și virtual:

  • Ia-ți cardul Paynet 100% online, fără comisioane de eliberare și administrare.
  • Comandă din aplicație cardul fizic cu livrare GRATUITĂ în țară sau cardul virtual, oriunde în lume.
  • Conectează mai multe carduri la un singur cont.
  • Achită în siguranță oriunde în lume, inclusiv prin Google Pay și Apple Pay.
  • Retrage bani la orice bancomat și la partenerii noștri.
  • Alimentează cardul simplu și rapid.
  • Primește orice plăți sociale pe card.

Cont IBAN gratuit:

  • Deschide un cont IBAN gratuit pentru plăți în UE.

Și dacă încă nu ai un cont sau card Paynet, ÎNREGISTREAZĂ-TE ACUM.

„Cu această campanie, ne dorim să oferim moldovenilor posibilitatea de a face transferuri și plăți într-un mod mai eficient și mai convenabil ca niciodată. Vrem să facilităm viața oamenilor și să îi ajutăm să economisească bani atunci când trimit sau primesc bani din Europa. Cu Paynet, revoluționăm modul în care Moldova se conectează cu restul lumii”, a declarat Călin Greadcenco, director executiv Paynet.

 

Despre Paynet:

Paynet este o companie cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard.

Acțiunile Paynet sunt orientare spre a facilita tranzacțiile financiare pentru toți moldovenii, Paynet oferă soluții inovatoare și accesibile pentru a satisface nevoile clienților săi.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău