Unde și de ce redistribuie Rusia trupe pe teritoriul ucrainean și ce încearcă să facă în Transnistria

30 Apr. 2022, 21:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Apr. 2022, 21:11 // Actual //  bani.md

Forțele rusești au făcut progrese limitate la vest de Severodonetsk pe 29 aprilie, dar rămân blocate la sud de Izium. De asemenea, contraatacurile ucrainenilor în jurul orașului Harkiv ar putea forța trupele ruse să redistribuie unități destinate axei Izium pentru a meține aceste poziții, arată nouă evaluare a Institutului american pentru analiza războiului. Atacurile de tip steag fals ale Kremlinului din Transnistria încearcă să forțeze Moldova să abandoneze politicile pro-europene.

Trupele ruse intenționează probabil să lase o forță de luptă minimă în Mariupol, atât cât este necesar pentru a bloca pozițiile ucrainene din Azovstal și pentru a preveni acțiunile ucrainene, și să desfășoară cât mai multă putere de luptă pentru a sprijini operațiunile ofensive în altă parte.

Forțele ucrainene încetinesc cu succes atacurile rusești în estul Ucrainei, care au asigurat doar avansuri minore la vest de Severodonețk și nu au avansat pe frontul Izium în ultimele 24 de ore.

Este puțin probabil ca contraatacurile ucrainene de la Harkiv să se dezvolte într-o contraofensivă majoră în zilele următoare, dar ar putea obliga Rusia să redistribuie forțele destinate axei Izium pentru a-și menține pozițiile defensive în jurul orașului.

Serviciile de informații ucrainene au continuat să avertizeze că atacurile rusești de tip steag fals în Transnistria au ca scop să atragă Transnistria în război și să forțeze Moldova să abandoneze politicile pro-europene.

Oficialii guvernamentali ucraineni au continuat să avertizeze că forțele ruse răspândesc dezinformare pro-Kremlin în Transnistria și se pregătesc să folosească Transnistria ca pe o „rampă de lansare pentru agresiunea” împotriva Ucrainei și Moldovei.

Direcția Principală de Informații ucraineană a susținut că atacurile anterioare ale Rusiei de la Tiraspol, Percani și Maiac au ca scop constrângerea conducerii transnistrene de a permite desfășurarea suplimentară de trupe rusești în Transnistria și a amenința guvernul moldovean să „abandoneze politicile pro-europene”.

„Canada, Statele Unite, Israel și Germania au îndemnat în special cetățenii să nu viziteze Transnistria din cauza riscului de escaladare și de conflict armat în zonă.

Institutul american al războiului nu poate confirma în mod independent raportul Direcției ucrainene de Informații că încercările rusești de tip steag fals sunt menite să convingă Transnistria să accepte cererile Kremlinului, ceea ce ar indica un grad mai scăzut de control al Kremlinului asupra mandatarului său în Moldova decât s-a evaluat anterior.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ