Unde trăiesc oamenii peste 100 de ani. 5 locuri cu tinerețe fără bătrânețe

26 Mart. 2023, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mart. 2023, 07:43 // Actual //  Lupu Eduard

Regiunile din lume unde oamenii au tendința de a trăi mai mult decât media au fost denumite „zone albastre”. Aici găsim oameni care ajung la vârste de peste 100 de ani. Deși locuiesc în țări diferite, aceștia au o activitate comună, care pare să fie secretul longevității.

„Zonele albastre” sunt regiuni geografice diferite din întreaga lume unde întâlnim mai mulți centenari. Acești oameni au tendința de a trăi mai mult decât media. Cercetătorii australieni au făcut o analiză recentă și au dezvăluit noi informații despre aceste „zone albastre”. Rezultatul studiului a fost publicat în Journal of Population Ageing.

În întreaga lume există cinci „zone albastre”. Acestea sunt:

  • Okinawa, în Japonia;
  • Sardinia, în Italia;
  • Nicoya, în Costa Rica;
  • Ikaria în Grecia;
  • Loma Linda în California.

Cercetătorii din Australia au realizat 18 studii despre centenarii care locuiesc în aceste zone și au descoperit că, deși trăiesc în țări diferite, ei au obiceiuri comune de a-și ocupa timpul. Activitatea cea mai comună este cea fizică.

Potrivit cercetătorilor, centenarii sunt „foarte activi, fac zilnic exerciții fizice, își mențin hobby-uri zilnice și lucrează mai mult decât vârsta preconizată de pensionare”. Un alt lucru observat de specialiști este că persoanele în vârstă din „zonele albastre” au activități moderate ca intensitate, cum ar fi înotul, dansul, mersul pe jos, grădinăritul și păstoritul. De asemenea, ei se mai ocupă și cu activități casnice cum ar fi aspiratul, spălatul cu mopul sau spălatul ferestrelor.

Activitatea pe care o au în comun toți centenarii din „zonele albastre”

Persoanele vârstnice a căror activitate a fost analizată de cercetătorii australieni au în comun munca agricolă în aer liber, cum ar fi grădinăritul. Studiile efectuate în Sardinia, Italia, au arătat că majoritatea persoanelor vârstnice grădinăreau între una și patru zile pe săptămână. De asemenea, centenarii petrec aproximativ două ore pe săptămână făcând activități în aer liber.

Un articol postat în 2018 în Clinical Medicine arată că multe persoane vârstnice se ocupă de grădinărit. Această activitate este una moderată, dar ajută și la expunerea oamenilor la lumina soarelui și la natură, fenomen care poate întârzia simptomele demenței și reduce riscul de cancer.

Centenarii cultivă legume și fructe pentru consumul propriu. Persoanele care nu locuiesc într-un climat însorit pe tot parcursul anului optează pentru creșterea plantelor de interior. Cercetătorii au arătat faptul că acest obicei are beneficii pentru sănătatea mintală, potrivit adevărul.ro.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău