Unde trăiesc oamenii peste 100 de ani. 5 locuri cu tinerețe fără bătrânețe

26 Mart. 2023, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mart. 2023, 07:43 // Actual //  Lupu Eduard

Regiunile din lume unde oamenii au tendința de a trăi mai mult decât media au fost denumite „zone albastre”. Aici găsim oameni care ajung la vârste de peste 100 de ani. Deși locuiesc în țări diferite, aceștia au o activitate comună, care pare să fie secretul longevității.

„Zonele albastre” sunt regiuni geografice diferite din întreaga lume unde întâlnim mai mulți centenari. Acești oameni au tendința de a trăi mai mult decât media. Cercetătorii australieni au făcut o analiză recentă și au dezvăluit noi informații despre aceste „zone albastre”. Rezultatul studiului a fost publicat în Journal of Population Ageing.

În întreaga lume există cinci „zone albastre”. Acestea sunt:

  • Okinawa, în Japonia;
  • Sardinia, în Italia;
  • Nicoya, în Costa Rica;
  • Ikaria în Grecia;
  • Loma Linda în California.

Cercetătorii din Australia au realizat 18 studii despre centenarii care locuiesc în aceste zone și au descoperit că, deși trăiesc în țări diferite, ei au obiceiuri comune de a-și ocupa timpul. Activitatea cea mai comună este cea fizică.

Potrivit cercetătorilor, centenarii sunt „foarte activi, fac zilnic exerciții fizice, își mențin hobby-uri zilnice și lucrează mai mult decât vârsta preconizată de pensionare”. Un alt lucru observat de specialiști este că persoanele în vârstă din „zonele albastre” au activități moderate ca intensitate, cum ar fi înotul, dansul, mersul pe jos, grădinăritul și păstoritul. De asemenea, ei se mai ocupă și cu activități casnice cum ar fi aspiratul, spălatul cu mopul sau spălatul ferestrelor.

Activitatea pe care o au în comun toți centenarii din „zonele albastre”

Persoanele vârstnice a căror activitate a fost analizată de cercetătorii australieni au în comun munca agricolă în aer liber, cum ar fi grădinăritul. Studiile efectuate în Sardinia, Italia, au arătat că majoritatea persoanelor vârstnice grădinăreau între una și patru zile pe săptămână. De asemenea, centenarii petrec aproximativ două ore pe săptămână făcând activități în aer liber.

Un articol postat în 2018 în Clinical Medicine arată că multe persoane vârstnice se ocupă de grădinărit. Această activitate este una moderată, dar ajută și la expunerea oamenilor la lumina soarelui și la natură, fenomen care poate întârzia simptomele demenței și reduce riscul de cancer.

Centenarii cultivă legume și fructe pentru consumul propriu. Persoanele care nu locuiesc într-un climat însorit pe tot parcursul anului optează pentru creșterea plantelor de interior. Cercetătorii au arătat faptul că acest obicei are beneficii pentru sănătatea mintală, potrivit adevărul.ro.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău