Ungurii de la OTP, care au o bancă și în Moldova, vor 360 de milioane de euro pentru subsidiara din România

25 Oct. 2023, 17:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
25 Oct. 2023, 17:26 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

OTP Bank, grupul bancar maghiar, a solicitat suma de 360 milioane de euro pentru vânzarea subsidiarei sale din România. Această sumă este puțin mai mică decât valoarea fondurilor proprii ale băncii din România, dar mai mare decât oferta pe care Banca Transilvania, considerată favorită în finalizarea tranzacției, a propus-o, aceasta coborând spre 300 de milioane de euro, potrivit surselor citate de Profit.ro.

OTP Bank a primit două oferte angajante pentru achiziția subsidiarei sale din România, una de la Banca Transilvania, liderul pieței bancare din țară, și una de la Raiffeisen Bank, care se află pe locul 5 după active. Cu toate acestea, UniCredit, care a fost, de asemenea, considerată în cursa pentru achiziție, a renunțat la participare, optând pentru o altă tranzacție importantă în România, respectiv achiziția Alpha Bank, care o va plasa pe locul 3 pe piața bancară din țară.

Banca Transilvania pare să fie favorita pentru a câștiga această cursă, conform mai multor surse din piață citate de Profit.ro. Cu toate acestea, anunțarea oficială a tranzacției a fost întârziată atât de interesul manifestat de Raiffeisen Bank, cât și de ritmul lent al negocierilor purtate de grupul maghiar. Aceste negocieri ar putea dura încă 2-3 luni, iar finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc cel mai devreme la începutul anului viitor.

Grupul OTP a ales să vândă subsidiara din România după ce a primit semnale că nu va putea extinde operațiunile bancare prin achiziții. OTP România a încercat anterior să achiziționeze Banca Românească în 2018, însă tranzacția a fost respinsă de Banca Națională a României. Ulterior, OTP România a încercat să crească organice, cu o cotă de piață țintă de 5% până în 2024, dar a atins doar sub 3% din active, respectiv aproximativ 4% din credite.

Pe de altă parte, Banca Transilvania a devenit liderul pieței bancare din România prin intermediul unor achiziții strategice. Grupul cu capital majoritar românesc a fuzionat cu Volksbank în 2015 și a achiziționat Bancpost în 2018, ambele bănci fiind în top 10 la momentul tranzacțiilor. La jumătatea anului 2023, Banca Transilvania avea active în valoare de 153 miliarde de lei.

OTP Bank are o subsidiară și în Republica Moldova cu același nume. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii septembrie instituția financiară contabiliza un profit de 622 milioane de lei, credite în sumă de 7,4 miliarde de lei și depozite de 15,3 miliarde de lei. activele băncii se cifrau la 20 de miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO