Unul dintre acționarii celei mai mari bănci din Moldova împrumută 40 milioane dolari de la BERD

26 Sept. 2022, 16:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 16:16 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BERD acordă o finanțare de 40 de milioane de dolari SUA (40 de milioane de euro) Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), administrat de Horizon Capital, un important fond de capital privat din Ucraina și Republica Moldova și un client vechi al BERD. Banca își poate crește angajamentul față de fond până la 50 milioane USD la o dată ulterioară, potrivit informațiilor BERD.

Horizon Capital își propune să adune până la 250 de milioane USD pentru a face investiții de capital de creștere, variind în medie de la 10 milioane USD la 30 milioane USD, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Ucraina orientate spre tehnologie și export, dar și Republica Moldova.

Acordul, semnat astăzi la biroul din Londra al Corporației Financiare Internaționale (IFC), este în conformitate cu angajamentul BERD de a investi peste 1 miliard de euro în Ucraina în acest an.

„Salutăm noul fond al Horizon, care va avea un efect catalizator important asupra pieței ucrainene și regionale. Fondul nu numai că va îmbunătăți rezistența piețelor private de capital din regiune prin dezvoltarea capitalului privat ca sursă alternativă de finanțare, dar va stimula și incluziunea, oferind sprijin întreprinderilor afectate de război. Prin această investiție, BERD și partenerii săi internaționali reduc efectiv un decalaj de finanțare cauzat de condițiile nefavorabile ale pieței, prin introducerea unui fond de capital privat care să adauge fondului finanțări”, a declarat Hassan El Khatib, director general al BERD, Equity, la ceremonia de semnare

Primii investitori apropiați ai fondului, alături de BERD, includ IFC, DEG – Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft, Banca Olandeză de Dezvoltare a Antreprenoriatului (FMO), Fondul Elvețian de Investiții pentru Piețe Emergente, Fondul pentru întreprinderi Western NIS și Zero Gap. Fund, o colaborare de investiții de impact între Fundația Rockefeller și Fundația John D. și Catherine T. MacArthur.

Invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie a creat provocări fără precedent pentru economia ucraineană. Unele întreprinderi și-au încetat operațiunile, în timp ce altele au fost forțate să se adapteze la o nouă realitate de întreruperi logistice, deficite de combustibil, relocarea instalațiilor de producție și a personalului, controale valutare mai stricte și deficit de finanțare. Cu toate acestea, companiile ucrainene au demonstrat o mare rezistență, în timp ce IMM-urile axate pe tehnologie și-au dovedit importanța pentru economie încă de la începutul războiului, contribuind la revigorarea economică a țării.

La sfârșitul anului 2021, Horizon Capital a lansat strângerea de fonduri pentru noul său fond emblematic, urmărind inițial să ajungă la prima închidere până în aprilie 2022. Începutul războiului împotriva Ucrainei a întârziat procesul, dar strângerea de fonduri a fost relansată la scurt timp după aceea, susținută de performanța puternică a sistemului existent. Companii din portofoliu Horizon.

BERD s-a angajat să investească peste 1 miliard de euro în acest an pentru a sprijini economia ucraineană, cu riscurile împărtășite de donatori și parteneri. Pentru a răspunde celor mai presante nevoi actuale ale economiei ucrainene, BERD acordă prioritate cinci domenii: finanțarea comerțului, securitatea energetică, infrastructura vitală, securitatea alimentară.

Horizon Capital este unul dintre acționarii celei mai mari bănci din Republica Moldova – maib cu o participație de 25% prin intermediul Dealbeta Investments Limited din Cipru.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău