Unul dintre acționarii celei mai mari bănci din Moldova împrumută 40 milioane dolari de la BERD

26 Sept. 2022, 16:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 16:16 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BERD acordă o finanțare de 40 de milioane de dolari SUA (40 de milioane de euro) Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), administrat de Horizon Capital, un important fond de capital privat din Ucraina și Republica Moldova și un client vechi al BERD. Banca își poate crește angajamentul față de fond până la 50 milioane USD la o dată ulterioară, potrivit informațiilor BERD.

Horizon Capital își propune să adune până la 250 de milioane USD pentru a face investiții de capital de creștere, variind în medie de la 10 milioane USD la 30 milioane USD, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Ucraina orientate spre tehnologie și export, dar și Republica Moldova.

Acordul, semnat astăzi la biroul din Londra al Corporației Financiare Internaționale (IFC), este în conformitate cu angajamentul BERD de a investi peste 1 miliard de euro în Ucraina în acest an.

„Salutăm noul fond al Horizon, care va avea un efect catalizator important asupra pieței ucrainene și regionale. Fondul nu numai că va îmbunătăți rezistența piețelor private de capital din regiune prin dezvoltarea capitalului privat ca sursă alternativă de finanțare, dar va stimula și incluziunea, oferind sprijin întreprinderilor afectate de război. Prin această investiție, BERD și partenerii săi internaționali reduc efectiv un decalaj de finanțare cauzat de condițiile nefavorabile ale pieței, prin introducerea unui fond de capital privat care să adauge fondului finanțări”, a declarat Hassan El Khatib, director general al BERD, Equity, la ceremonia de semnare

Primii investitori apropiați ai fondului, alături de BERD, includ IFC, DEG – Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft, Banca Olandeză de Dezvoltare a Antreprenoriatului (FMO), Fondul Elvețian de Investiții pentru Piețe Emergente, Fondul pentru întreprinderi Western NIS și Zero Gap. Fund, o colaborare de investiții de impact între Fundația Rockefeller și Fundația John D. și Catherine T. MacArthur.

Invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie a creat provocări fără precedent pentru economia ucraineană. Unele întreprinderi și-au încetat operațiunile, în timp ce altele au fost forțate să se adapteze la o nouă realitate de întreruperi logistice, deficite de combustibil, relocarea instalațiilor de producție și a personalului, controale valutare mai stricte și deficit de finanțare. Cu toate acestea, companiile ucrainene au demonstrat o mare rezistență, în timp ce IMM-urile axate pe tehnologie și-au dovedit importanța pentru economie încă de la începutul războiului, contribuind la revigorarea economică a țării.

La sfârșitul anului 2021, Horizon Capital a lansat strângerea de fonduri pentru noul său fond emblematic, urmărind inițial să ajungă la prima închidere până în aprilie 2022. Începutul războiului împotriva Ucrainei a întârziat procesul, dar strângerea de fonduri a fost relansată la scurt timp după aceea, susținută de performanța puternică a sistemului existent. Companii din portofoliu Horizon.

BERD s-a angajat să investească peste 1 miliard de euro în acest an pentru a sprijini economia ucraineană, cu riscurile împărtășite de donatori și parteneri. Pentru a răspunde celor mai presante nevoi actuale ale economiei ucrainene, BERD acordă prioritate cinci domenii: finanțarea comerțului, securitatea energetică, infrastructura vitală, securitatea alimentară.

Horizon Capital este unul dintre acționarii celei mai mari bănci din Republica Moldova – maib cu o participație de 25% prin intermediul Dealbeta Investments Limited din Cipru.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău