Unul dintre acționarii celei mai mari bănci din Moldova împrumută 40 milioane dolari de la BERD

26 Sept. 2022, 16:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 16:16 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BERD acordă o finanțare de 40 de milioane de dolari SUA (40 de milioane de euro) Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), administrat de Horizon Capital, un important fond de capital privat din Ucraina și Republica Moldova și un client vechi al BERD. Banca își poate crește angajamentul față de fond până la 50 milioane USD la o dată ulterioară, potrivit informațiilor BERD.

Horizon Capital își propune să adune până la 250 de milioane USD pentru a face investiții de capital de creștere, variind în medie de la 10 milioane USD la 30 milioane USD, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Ucraina orientate spre tehnologie și export, dar și Republica Moldova.

Acordul, semnat astăzi la biroul din Londra al Corporației Financiare Internaționale (IFC), este în conformitate cu angajamentul BERD de a investi peste 1 miliard de euro în Ucraina în acest an.

„Salutăm noul fond al Horizon, care va avea un efect catalizator important asupra pieței ucrainene și regionale. Fondul nu numai că va îmbunătăți rezistența piețelor private de capital din regiune prin dezvoltarea capitalului privat ca sursă alternativă de finanțare, dar va stimula și incluziunea, oferind sprijin întreprinderilor afectate de război. Prin această investiție, BERD și partenerii săi internaționali reduc efectiv un decalaj de finanțare cauzat de condițiile nefavorabile ale pieței, prin introducerea unui fond de capital privat care să adauge fondului finanțări”, a declarat Hassan El Khatib, director general al BERD, Equity, la ceremonia de semnare

Primii investitori apropiați ai fondului, alături de BERD, includ IFC, DEG – Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft, Banca Olandeză de Dezvoltare a Antreprenoriatului (FMO), Fondul Elvețian de Investiții pentru Piețe Emergente, Fondul pentru întreprinderi Western NIS și Zero Gap. Fund, o colaborare de investiții de impact între Fundația Rockefeller și Fundația John D. și Catherine T. MacArthur.

Invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie a creat provocări fără precedent pentru economia ucraineană. Unele întreprinderi și-au încetat operațiunile, în timp ce altele au fost forțate să se adapteze la o nouă realitate de întreruperi logistice, deficite de combustibil, relocarea instalațiilor de producție și a personalului, controale valutare mai stricte și deficit de finanțare. Cu toate acestea, companiile ucrainene au demonstrat o mare rezistență, în timp ce IMM-urile axate pe tehnologie și-au dovedit importanța pentru economie încă de la începutul războiului, contribuind la revigorarea economică a țării.

La sfârșitul anului 2021, Horizon Capital a lansat strângerea de fonduri pentru noul său fond emblematic, urmărind inițial să ajungă la prima închidere până în aprilie 2022. Începutul războiului împotriva Ucrainei a întârziat procesul, dar strângerea de fonduri a fost relansată la scurt timp după aceea, susținută de performanța puternică a sistemului existent. Companii din portofoliu Horizon.

BERD s-a angajat să investească peste 1 miliard de euro în acest an pentru a sprijini economia ucraineană, cu riscurile împărtășite de donatori și parteneri. Pentru a răspunde celor mai presante nevoi actuale ale economiei ucrainene, BERD acordă prioritate cinci domenii: finanțarea comerțului, securitatea energetică, infrastructura vitală, securitatea alimentară.

Horizon Capital este unul dintre acționarii celei mai mari bănci din Republica Moldova – maib cu o participație de 25% prin intermediul Dealbeta Investments Limited din Cipru.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău