Vacanță după gratii. Țara europeană care te poate aresta chiar din aeroport dacă ai amenzi neplătite

14 Sept. 2022, 12:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Sept. 2022, 12:52 // Actual //  bani.md

Germania are prevederi stricte în ceea ce privește plata amenzilor. Dacă acestea nu sunt achitate, contravenientul poate fi arestat. A descoperit acest lucru o tânără de 29 de ani care a fost la un pas să își petreacă vacanța după gratii, scrie ziarulromanesc.de.

Germania are unul dintre cele mai dure regulamente în ceea ce privește plata amenzilor. Dacă cei sancționați nu le achită, riscă să nu mai poată ieși din țară sau chiar să fie arestați. În plus, nu mizați pe faptul că autoritățile uită de amenzi, chiar dacă acestea au o vechime de câțiva ani.

Surpriză la aeroport

O femeie de 29 de ani a fost la un pas să își petreacă vacanța după gratii din cauza amenzilor neplătite. În 12 septembrie, tânăra urma să plece la Istambul. Știa despre regulile amenzilor, și, pentru a nu avea probleme, a achitat unele dintre ele cu o zi înaintea plecării. Când a ajuns pe aeroportul din Nürnberg, s-a prezentat la biroul de control al Poliției de Frontieră pentru a verifica dacă plățile, făcute de ea cu 24 de ore înainte, au fost înregistrate în sistem.

A avut însă parte de o mare surpriză. În momentul în care oamenii legii i-au verificat datele personale, au descoperit că femeia mai avea alte trei amenzi neachitate, toate primite în zona Bavariei. În total, 1.111 euro. Polițiștii i-au spus că are două opțiuni. Ori achită amenzile și poate pleca în concediu, ori va fi arestată. Femeia a decis să plătească amenzile, dar a susținut că nu știa că le primise, potrivit ziarulromanesc.de.

Amenzi de circulație

Cele mai multe amenzi neachitate în Germania sunt cele de circulație. Cuantumul lor lor este deloc mic. Poate ajunge la 800 de euro pentru depășirea vitezei legale. În ultimii cinci ani, au fost aplicate între două milioane și jumătate și trei milioane de amenzi pentru viteză excesivă. Aproximativ 7.500 pe zi.

Limita generală de viteză în zonele urbane este de 50 km/h în Germania. În plus, multe orașe iau măsuri pentru a reduce viteza pe străzi de la 50 la 30 de km/oră. În afara zonelor urbate, viteza maximă este de 100 km/oră. Pe autostrăzi se poate circula cu maxim 130 km/oră, dar sunt și porțiuni pe care nu există limită de viteză.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO