Vacanță în februarie: TOP 5 destinații ieftine ce merită a fi vizitate

24 Ian. 2022, 09:56
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 09:56 // Au Bani //  MD Bani

Dacă vă doriți o vacanță ieftină, februarie este una dintre lunile de top pentru călătorii la prețuri mici. Multe destinații din întreaga lume se află la granița dintre anotimpuri, cu vreme minunată și reduceri la obiectivele turistice. Iată cinci dintre destinațiile care merită vizitate în această perioadă, potrivit WallStreet.ro.

Roma – Italia

Tarifele mici la hoteluri și accesul la cele mai frumoase atracții din Roma fac din oraș gazda perfectă pentru o vacanță.

Atracții precum Colosseumul, Arcul lui Constantin, Panteonul și Forumul Roman costă foarte puțin. În plus, vă puteți umple un castron uriaș de paste pentru aproximativ 10 până la 15 euro la restaurantele mici din tot orașul.

Innsbruck – Austria

Micul oraș de munte Innsbruck, situat în Alpii austrieci, are pârtii uimitoare și bilete de teleschi care costă mult mai puțin decât majoritatea altor destinații de schi.

Dar, dincolo de ofertele sale de schi, Innsbruck este, de asemenea, un loc fantastic de vizitat dacă sunteți interesat de cultură și de vizitarea obiectivelor turistice, cum ar fi celebra stradă Maria Theresa.

Orașul vechi este plin de clădiri medievale, iar Hofburg, vechiul Palat al Curții din Innsbruck, vă va impresiona cu tavanele pictate fin, sala mare din marmură lustruită și apartamentele luxoase.

Destinația este locul perfect pentru un pasionat de sporturi de iarnă care își dorește ceva în plus în vacanța de schi în Europa.

Veneția – Italia

Revenim la Italia și ne îndreptăm spre Veneția, pentru că februarie nu este doar ultima lună de iarnă, ci și luna Sfântului Valentin. Iar dacă vreți o vacanță romantică, dar ieftină, Veneția vine în ajutorul vostru.

Ca și restul Italiei, „Regina Adriaticii” primește mult mai puțini turiști în februarie decât în alte perioade ale anului. Ca urmare, prețurile hotelurilor scad și vă puteți bucura de vizitarea obiectivelor turistice din Veneția, fără aglomerație.

Puteți face o plimbare cu barca de-a lungul canalelor sau vă puteți încălzi printre operele de artă dinainte de secolul al XIX-lea, în Gallerie dell’Accademia.

Barcelona – Spania

Prețurile scad în Barcelona în cursul lunii februarie, făcându-l unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din punct de vedere al prețului.

Vremea va fi răcoroasă, dar deloc insuportabilă – așteptați-vă la temperaturi între 5 și 15 grade Celsius, cu șanse foarte mici de ploaie.

Singurul dezavantaj al vizitării Barcelonei în februarie este ratarea plajelor. Dar există încă multe alte atracții și lucruri minunate de făcut în oraș, cum ar fi o vizită la Basilica de la Sagrada Familia, cea mai emblematică structură din Barcelona și parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Realitatea Live

25 Iul. 2025, 16:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Iul. 2025, 16:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Federației Ruse (CBR) a decis vineri, 25 iulie, să reducă rata cheie de politică monetară de la 20% la 18%, atingând astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an. Decizia vine după o perioadă de presiuni intense din partea mediului de afaceri și a elitelor economice, pe fondul încetinirii semnificative a economiei.

Instituția justifică măsura prin scăderea mai rapidă decât era anticipată a presiunilor inflaționiste, inclusiv a celor persistente, dar și prin semnele clare că economia rusă începe să se răcească. Ca urmare, prognoza oficială de inflație pentru 2025 a fost ajustată în jos, de la 7–8% la 6–7%.

Totuși, Banca Centrală avertizează că nu este momentul pentru relaxare. În comunicatul său, instituția precizează că următoarele decizii privind rata dobânzii vor depinde de evoluția inflației și de stabilitatea așteptărilor inflaționiste. Politica monetară va rămâne restrictivă până când inflația va reveni la ținta fixată pentru 2026.

Reducerea era larg anticipată, singura necunoscută fiind amploarea scăderii – estimările experților variind între 1 și 3 puncte procentuale. CBR a ales varianta de mijloc, considerată un compromis între cerințele pieței și riscurile macroeconomice.

Potrivit datelor oficiale, inflația anualizată a scăzut la 9,2% în iulie, iar inflația de bază a coborât la 4,5%, față de 8,8% în primul trimestru. În același timp, inflația sezonier ajustată a scăzut semnificativ în trimestrul al doilea – un semn că măsurile restrictive ale Băncii Centrale încep să dea roade. Cu toate acestea, așteptările inflaționiste în rândul populației și companiilor rămân ridicate, ceea ce îngrijorează instituția.

CBR remarcă o atenuare a supraîncălzirii economice, dar consideră că scăderea activității în sectoarele civile nu este un semn de criză, ci reflectă o încetinire a cererii interne, în timp ce economia generală continuă să crească moderat.

Piața muncii începe, de asemenea, să se echilibreze. Proporția companiilor care acuză lipsa forței de muncă este în scădere, cererea pentru angajați scade în anumite sectoare, iar salariile cresc într-un ritm mai lent decât în 2024 – deși încă mai rapid decât productivitatea, ceea ce continuă să alimenteze presiunile inflaționiste.

Printre riscurile identificate de Banca Centrală se numără: supraîncălzirea economiei, inflația ridicată, scăderea prețurilor la petrol, tensiunile geopolitice și eventualele devieri de la parametrii bugetari anunțați. Instituția avertizează că va reacționa dacă autoritățile fiscale vor crește cheltuielile peste nivelul planificat.

Singurul risc de natură dezinflaționistă recunoscut de CBR este acela ca politica monetară dură să „răcească” excesiv economia. Cu toate acestea, prognoza de creștere economică a fost menținută neschimbată, estimându-se un avans al PIB-ului între 1% și 2% în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA