Putin, plan agresiv pentru Ucraina. Ce informații are, de fapt, CIA

07 Feb. 2023, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul CIA, William Burns, a avertizat că președintele Vladimir Putin „pariază că poate folosi timpul în favoarea sa”, mai ales de când sprijinul Occidentului pentru Ucraina a început să se estompeze.

CIA apreciază că următoarele șase luni de război din Ucraina vor fi „critice”, a declarat Burns, un fost ambasador al SUA în Rusia, care face călătorii frecvente la Kiev, în timpul unui eveniment la Universitatea Georgetown.

În această perioadă  „crucială”, va fi vital ca forțele ucrainene să se opună pe câmpul de luptă trupelor rusești, a continuat Burns, subliniind că Ucraina a trebuit să-i explice liderului rus  „că nu numai că nu va putea să avanseze mai mult în Ucraina, dar pe măsură ce trece fiecare lună, el riscă să piardă teritoriul pe care l-a confiscat ilegal din Ucraina”.

Evaluarea lui Burns a făcut ecou printre comentariile șefului NATO, Jens Stoltenberg, la mijlocul lunii ianuarie, când a spus că războiul intră într-o „fază decisivă”. Lupta din Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, cu pierderi grele de ambele părți și câștiguri progresive. Prin acest lucru se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă în viitorul apropiat, pe măsură ce Ucraina își intensifică cererile pentru arme mai avansate din Occident pentru a o ajuta să se apere împotriva invadatorilor ruși și să facă eforturi pentru a revendica teritoriul ocupat.

SUA, Germania și Marea Britanie au anunțat că vor furniza tancuri de luptă Ucrainei, îndeplinind o cerere. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat că ofensiva rusă preconizată va avea loc aproape de aniversarea unui an de la invazia rusă – 24 februarie. „Credem că, având în vedere că trăiesc în simbolism, vor încerca să încerce ceva în jurul datei de 24 februarie”, a declarat Reznikov la postul de televiziune francez BFMTV.

Între timp, în Kiev și capitalele occidentale au loc discuții cu privire la potențialul forțelor ucrainene de a îndepărta trupele ruse din Crimeea și de a recâștiga controlul asupra peninsulei cruciale a Mării Negre. „Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Crimeea se va întoarce acasă până în vară”, a declarat generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina.

Crimeea, care găzduiește o serie de baze militare rusești și flota rusă de la Marea Neagră, a fost folosită drept teren de așteptare pentru invazia Rusiei de anul trecut. Avioanele și navele de război rusești continuă să folosească Crimeea ca bază de atac pentru lovirea Ucrainei. Analiști militari de top au susținut că recâștigarea controlului asupra Crimeei este cheia supraviețuirii pe termen lung a Ucrainei.

„Terenul decisiv pentru acest război este Crimeea. Guvernul ucrainean știe că nu se poate mulțumi ca Rusia să-și păstreze controlul asupra Crimeei”, a declarat, la sfârșitul lunii ianuarie, generalul în retragere Ben Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa. „În următoarele câteva luni, Ucraina va stabili condițiile pentru eventuala eliberare a Crimeei”, a adăugat el, potrivit Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Bitcoin a revenit la nivelul de 57.000 de dolari pentru prima dată de la sfârşitul anului 2021, susţinut de cererea investitorilor prin intermediul fondurilor tranzacţionate la bursă, precum şi de noi achiziţii din partea MicroStrategy Inc, raportează Bloomberg.

Activul digital a crescut cu până la 4,4% pentru a ajunge la 57.039 de dolari, înainte de a se tranzacţiona la 56.534 de dolari marţi la ora 6 dimineaţa la New York. Preţul Bitcoin a crescut cu 32% de la începutul anului, extinzând un raliu prelungit care a alimentat, de asemenea, apetitul speculativ pentru token-uri mai mici precum Ether şi Dogecoin.

O sumă netă de 6,1 miliarde de dolari a fost vărsată într-un lot de ETF-uri Bitcoin de referinţă care au început să se tranzacţioneze în SUA la 11 ianuarie, semnalând o cerere tot mai mare pentru acest simbol dincolo de entuziaştii consacraţi ai activelor digitale.

MicroStrategy, o firmă de software pentru întreprinderi care cumpără Bitcoin ca parte a strategiei sale corporative, a declarat luni că a achiziţionat încă aproximativ 3.000 de jetoane în această lună. Compania deţine în prezent aproximativ 10 miliarde de dolari în Bitcoin.

Valoarea combinată a activelor digitale se ridică acum la aproximativ 2.200 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko, comparativ cu un minim de aproximativ 820 de miliarde de dolari în timpul pieţei bear din 2022, când FTX şi alte platforme cripto s-au prăbuşit. Datele Coinglass arată că poziţii de tranzacţionare cripto în valoare de aproximativ 162 de milioane de dolari care pariază pe preţuri mai mici au fost lichidate în cursul zilelor de luni şi marţi – una dintre cele mai mari cifre pe două zile înregistrate din data de 30 noiembrie.

Acţiunile companiilor legate de cripto-monede au crescut luni în SUA. MicroStrategy a crescut cu 16%, platforma de tranzacţionare Coinbase Global Inc. a crescut cu 17%, iar minerul Marathon Digital Holdings Inc. a urcat cu 22%.

Intrările masive în ETF-urile Bitcoin i-au determinat pe unii observatori din industrie să lanseze o serie de avertismente asupra unei iminente restrângeri a ofertei, deoarece minerii nu reuşesc să genereze suficiente monede pentru a ţine pasul cu cererea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău