Putin, plan agresiv pentru Ucraina. Ce informații are, de fapt, CIA

07 Feb. 2023, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul CIA, William Burns, a avertizat că președintele Vladimir Putin „pariază că poate folosi timpul în favoarea sa”, mai ales de când sprijinul Occidentului pentru Ucraina a început să se estompeze.

CIA apreciază că următoarele șase luni de război din Ucraina vor fi „critice”, a declarat Burns, un fost ambasador al SUA în Rusia, care face călătorii frecvente la Kiev, în timpul unui eveniment la Universitatea Georgetown.

În această perioadă  „crucială”, va fi vital ca forțele ucrainene să se opună pe câmpul de luptă trupelor rusești, a continuat Burns, subliniind că Ucraina a trebuit să-i explice liderului rus  „că nu numai că nu va putea să avanseze mai mult în Ucraina, dar pe măsură ce trece fiecare lună, el riscă să piardă teritoriul pe care l-a confiscat ilegal din Ucraina”.

Evaluarea lui Burns a făcut ecou printre comentariile șefului NATO, Jens Stoltenberg, la mijlocul lunii ianuarie, când a spus că războiul intră într-o „fază decisivă”. Lupta din Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, cu pierderi grele de ambele părți și câștiguri progresive. Prin acest lucru se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă în viitorul apropiat, pe măsură ce Ucraina își intensifică cererile pentru arme mai avansate din Occident pentru a o ajuta să se apere împotriva invadatorilor ruși și să facă eforturi pentru a revendica teritoriul ocupat.

SUA, Germania și Marea Britanie au anunțat că vor furniza tancuri de luptă Ucrainei, îndeplinind o cerere. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat că ofensiva rusă preconizată va avea loc aproape de aniversarea unui an de la invazia rusă – 24 februarie. „Credem că, având în vedere că trăiesc în simbolism, vor încerca să încerce ceva în jurul datei de 24 februarie”, a declarat Reznikov la postul de televiziune francez BFMTV.

Între timp, în Kiev și capitalele occidentale au loc discuții cu privire la potențialul forțelor ucrainene de a îndepărta trupele ruse din Crimeea și de a recâștiga controlul asupra peninsulei cruciale a Mării Negre. „Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Crimeea se va întoarce acasă până în vară”, a declarat generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina.

Crimeea, care găzduiește o serie de baze militare rusești și flota rusă de la Marea Neagră, a fost folosită drept teren de așteptare pentru invazia Rusiei de anul trecut. Avioanele și navele de război rusești continuă să folosească Crimeea ca bază de atac pentru lovirea Ucrainei. Analiști militari de top au susținut că recâștigarea controlului asupra Crimeei este cheia supraviețuirii pe termen lung a Ucrainei.

„Terenul decisiv pentru acest război este Crimeea. Guvernul ucrainean știe că nu se poate mulțumi ca Rusia să-și păstreze controlul asupra Crimeei”, a declarat, la sfârșitul lunii ianuarie, generalul în retragere Ben Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa. „În următoarele câteva luni, Ucraina va stabili condițiile pentru eventuala eliberare a Crimeei”, a adăugat el, potrivit Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Prima garnitură cu motorină din România urmează să ajungă în Republica Moldova astăzi, 29 martie. Următorul lot ar putea să fie livrat în decurs de aproximativ 10 zile, scrie realitatea.md.

Săptămâna viitoare, în țara noastră urmează să ajungă și o delegație din România, potrivit surselor Realitatea.md. Tot atunci urmează să se efectueze probele de laborator și carburantul să fie transmis Agenției Rezerve Materiale.

De menționat că fermierii din Moldova așteaptă motorina din România 16 luni. Distribuirea ei a fost una dintre revendicările agricultorilor la cele mai recente proteste.

Amintim că cele 4 mii de tone de combustibil nu au ajuns la agricultorii moldoveni din cauza incapacității de păstrare.

Această donație de motorină vine ca un răspuns la cererile fermierilor care au protestat timp îndelungat, solicitând Guvernului să onoreze promisiunile legate de sprijinul agricol. În 2022, România a donat Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. În anul precedent, în 2021, Bucureștiul a oferit o donație de șase mii de tone de motorină pentru fermierii afectați de secetă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău