Vernisajul Vinului: artă și istorie vinicolă. Ediția jubiliară vine cu premii pentru vinificatori și tinerele talente

08 Dec. 2022, 15:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2022, 15:55 // Au Bani //  MD Bani

După doi ani de pauză, ediția a XVIII-a ediție a „Vernisajului Vinului” vine să aducă un omagiu generațiilor de vinificatori care au depus eforturi considerabile pentru a consolida industria vitivinicolă și pentru a face cunoscută valoarea produsului mândriei naționale – Vinul Moldovei – în întreaga lume. În cadrul evenimentului, va fi expusă o galerie de fotografii ale generațiilor de aur și ale tinerelor talente, care de-a lungul anilor, au fost o sursă de putere și de inovație pentru arta vitivinicolă. Vizitatorii vor putea să le cunoască istoriile și să le guste creațiile vinicole, care se vor regăsi printre cele peste 350 de vinuri, multe dintre care au fost premiate la concursurile naționale și internaționale. Iar pentru a marca festiv majoratul evenimentului, cei mai iscusiți vinificatori vor primi distincții și premii.

Cea de-a XVIII-a ediție a „Vernisajului Vinului” este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului: „De-a lungul anilor, generații întregi de viticultori și-au adus contribuția la dezvoltarea viticulturii și a culturii vinului în țara noastră. Ne mândrim, îi apreciem și ne dorim să-i cunoască toată lumea. La această ediție, ne apropiem tot mai mult de cei care produc Vinul Moldovei, iar pentru că vernisajul și arta sunt „un tandem”, evenimentul este locul potrivit în care prețuim calitatea, adevăratele valori și spiritul de comunicare. Vă invităm să fiți alături de sectorul vitivinicol din țară și să participați la eveniment, să cunoașteți și să deveniți amicii celor care muncesc zilnic pentru a promova țara noastră.”

Vernisajul Vinului aduce în prim-plan vinificația ca o artă tradițională, de aceea, și în acest an, evenimentul va susține arta și artiștii de muzică. Ediția jubiliară este un omagiu adus marelui compozitor Eugen Doga, în condițiile în care 2022 este declarat „Anul cultural Eugen Doga”. O parte din banii acumulați din vânzarea biletelor vor fi donați Școlii de Muzică „Eugen Doga” din Chișinău pentru formarea unui ansamblu de acordeoniști, dar și pentru achiziționarea instrumentelor muzicale. Iar pentru a demonstra talentele tinerelor artiști, elevii școlii muzicale vor interpreta o suită de cântece tematice de iarnă .

Diana Lazăr, directoarea industriei turismului și a filierei vitivinicole, Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova:  „Vernisajul Vinului este o ocazie minunată de a interacționa și de-ai cunoaște pe cei care produc și susțin Vinul Moldovei. Ne dorim să atragem cât mai mulți tineri, ambasadori ai vinului, prieteni și să facem cât mai cunoscute produsele mândriei naționale. Ne dorim să continuăm tradiția vernisajului, să aducem arta mai aproape de oameni, să continuăm să o promovăm și să o susținem. În cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova vom susține dezvoltarea sectoarelor agriculturii, industriei vitivinicole pentru a stimula creșterea economică și sustenabilă a țării.”

În premieră, la cea de-a XVIII-a ediție a Vernisajului Vinului, cu genericul „Magia Vinului Divin”, vor participa peste 70 de vinării, dintre care 30 sunt mici producători de vinuri. În cadrul evenimentului va fi organizat și un „Salon Divin”, dedicat distilatelor de vinuri. Aici, cei peste 10 producători din întreaga țara vor expune zeci de distilate de vinuri de până la 50 ani, vor prezenta produsele și vor face scurte degustări ghidate pentru amicii vinurilor fine.  Participanții la cea de-a XVIII-a ediție a Vernisajului Vinului,  în schimbul unui bilet vor primi câte un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, special creat pentru degustările de vinuri.

Ediția jubiliară „Vernisajul Vinului” va face și o retrospectivă care va ilustra emoțiile și experiențele invitaților în edițiile anterioare. Dacă ai participat, de-a lungul anilor la Vernisajul Vinului, te îndemnăm să postezi toate fotografiile pe rețelele de socializare, cu hashtagurile #wineofMoldova și #WineFriendly.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat promovării culturii vinului și a consumului vinurilor de calitate și se desfășoară sub egida brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Evenimentul a fost organizat pentru prima dată în 2011 și are loc în mod tradițional de două ori pe an, în ediții de primăvară și de iarnă. De-a lungul celor 18 ani,  75 vinificatori au prezentat peste 4500 vinuri, iar circa 18000 vizitatori au apreciat vinurile Moldovei. Vernisajul Vinului își propune să stimuleze consumul responsabil al vinurilor îmbuteliate pe piața internă, creșterea culturii de consum a vinului de calitate, precum și crearea unei platforme de comunicare între vinificatori și consumatori, unde se lansează noi produse și trenduri de consum.

Parteneri media:  Agrobizness.md, Agromedia.md, calătoriicugust.md,  Finewine.md, Wine Like a Local, «Экономическое обозрение Логос-пресс», wine-and-spirits.md, diez.md, ea.md, gazetadechisinau.md, Infomarket.md, Locals.md, Realitatea.md, Replicamedia.md

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău