Victor Focșa, CrazyMonkey: Odată ce faci asta numai pentru că îți aduce bani, rezultate bune n-o să ai și nici clienți

18 Sept. 2021, 05:40
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Sept. 2021, 05:40 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

După ce a lucrat o perioadă peste hotare a decis să revină acasă și lanseze o afacere în domeniul frumuseții bărbătești. Acum, Crazy Monkey – barbershopul fondat de Victor Focșa este unul dintre cele mai populare din Chișinău. Despre cum a lansat afacere, investițiile de care a avut nevoie și problemele din domeniu a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Ideea de afacere

Fiind plecat peste hotare, a practicat o perioadă meseria de barber, iar la un moment dat a decis să revină acasă și astfel a deschis barbershopul.

Ideea de a lansa o afacere în Republica Moldova a apărut întâmplător, la fel ca și ideea de a deveni barber. A decis să încerce și încercarea a fost cu succes, întrucât acum are deja o bază de clienți fideli.

„Odată ce faci asta numai pentru că îți aduce bani, rezultate bune n-o să ai și nici clienți.”

Locația

Victor Focșa a ales și o locație strategică – centrul Capitalei. În urmă cu aproape trei ani, acest loc a fost ușor de găsit, însă acum, din spusele antreprenorului, ar fi mult mai dificil.

„Am luat în considerație că sunt multe ambasade, mulți vorbitori de limba engleză.”

De asemenea, tânărul a mai deschis un barbershop, tot în centrul Chișinăului, dar din anumite motive a fost închis.

„În Chișinău, cu numărul de oameni care se tund în barbershop, însuși cu un barbershop, poți face cât faci cu 3 barbershopuri”

Promovare

Din spusele lui Victor, la această etapă nu prea se promovează, întrucât au clienți destui și majoritatea timpului sunt full. În opinia lui, sunt diferite etape în care o afacere trebuie să fie promovată:

  1. la început, când nu prea ai clienți;
  2. după ce ai început să lucrezi ca să ai o bază de clienți;
  3. când te extinzi, crești numărul de meșteri/angajați.

Victor spune că în Moldova, un barbershop este considerat ceva luxos, cu toate că nu este așa.

Echipa

Potrivit antreprenorului, la început a fost foarte greu să găsească meșteri, și acum, de asemenea, este foarte greu. Totuși, echipa Crazy Monkey este formată acum din cei mai buni specialiști din domeniu, care au doar laude din partea clienților.

„Suntem cei mai buni, și asta nu o confirmăm doar noi. Asta o confirmă și clienții, și meșterii dau dovadă de asta…avem numai profesioniști.”

Despre impozite, taxe…

Fiind întrebat despre problemele cu care se confruntă, Victor a menționat impozitele și taxele, care sunt exagerate.

„Sume bunișoare se adună la sfârșit de lună.”

Investiții

Chiar de la început, Victor și-a dorit să deschidă ceva „mare și frumos”, care să fie cunoscut de toată lumea. Chiar dacă era îndemnat să înceapă cu ceva mai mic, el nu a susținut ideea, întrucât consideră că asta nu-ți oferă posibilitatea să crești. De asemenea, el spune că pentru a deschide un barbershop ai nevoie de minim 25.000 de euro, și asta doar pentru amenajare, întrucât mai ai nevoie de promovare și altele. De asemenea, el mai menționează că un barbershop are nevoie de investiții periodic, nu doar la început.

„Om de afaceri” sau barber

Victor se consideră a fi mai mult om de afaceri, decât barber, întrucât asta și-a dorit de la început, cu toate că peste hotare a practicat această meserie. De asemenea, el se implică atunci când colegii au nevoie de ajutor. Dacă își dorea să devină cunoscut ca barber, la sigur își atingea scopul, spune tânărul.

„Să fi vrut să fiu ca meșter mega-popular și auzit, eu nu cred că avea să-mi deschid un barbershop.”

Planuri de viitor

Pe viitor, Victor planifică să se extindă și peste hotarele Republicii Moldova, acolo unde barbershopurile au luat amploare și sunt apreciate la justa valoare. Potrivit lui, în Republica Moldova este prea devreme pentru a extinde o afacere în acest domeniu, întrucât numărul bărbaților care frecventează un barbershop este scăzut. De asemenea, el nu exclude și opțiunea de a pleca din nou peste hotare.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău