(VIDEO) 10 LEI// Anastasia Posh – un nou jucător în industria modei din Republica Moldova. Despre calitate, eleganță…

11 Oct. 2022, 12:32
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
11 Oct. 2022, 12:32 // Interviu //  MD Bani

În industria modei din Republica Moldova a apărut un nou jucător autohton – brandul Anastasia Posh. Fondatoarea și designerul vestimentar este Anastasia Postolachi, care fiind mereu în căutarea rochiilor potrivite pentru ea, a decis să schițeze modele de rochii care vor cuceri femeile prin confort, minimalism, eleganță și feminitate. În cadrul emisiunii 10 LEI am descoperit istoria și unicitatea brandului, precum și provocările antreprenorilor din Republica Moldova.

A lansa o afacere este o alegere, o decizie asumată și nu poți să cedezi în momentele dificile. A fi antreprenor nu înseamnă mai puțină muncă, din contra vei fi nevoit să muncești mai mult și chiar să ai un venit mai mic, în unele perioade.

Istoria Anastasia Posh

„Adesea aveam obiceiul să merg la ateliere să-mi cos rochii pentru mine. Aveam o problemă, nu prea găseam rochiile potrivite pentru un eveniment, serviciu sau ceremonii.”

Ideea de a lansa propria colecție a apărut în timpul sarcinii. Cu toate că gestionează deja o afacere, Anastasia Postolachi și-a dorit să lanseze încă o afacere care va „scrie istorie”.

Odată ce a decis să lanseze Anastasia Posh s-a confruntat cu prima provocare – cea de a alege un nume. Astfel, numele brandului vine de la numele de familie al Anastasiei, chiar dacă din engleză se traduce ca glamuros, luxos. Apoi a urmat o altă etapă – înregistrarea mărcii comerciale.

 

„În paralel cu alegerea numelui, înregistrarea mărcii se creau deja rochiile conform schițelor. Foarte multe din ele au fost aruncate, refăcute. După care, purtam fiecare rochie câteva zile pentru a înțelege cum ar trebui să fie ajustată la nivel de confort, de textil.”

După această perioadă de testare, care a durat nouă luni, a urmat pandemia, care a stopat activitatea Anastasiei Postolachi. Astfel, s-a anulat lansarea brandului, iar imaginile au fost șterse de pe rețele de socializare, pentru că unii designeri încercau să plagieze unele elemente din colecția Anastasia Posh.

Așadar, în vara anului 2022, brandul Anastasia Posh a fost lansat oficial, urmând diverse colaborări și prezentări de modă.

Fiecare brand are clientul său

Anastasia Postolachi menționează că fiecare brand are clientul său. Rochiile Anastasia Posh sunt dedicate femeilor care apreciază minimalismul, eleganța și confortul, ele fiind create fără prea multe detalii sofisticate, dar cu elemente care te vor scoate în evidență.

De asemenea, rochiile sunt destul de versatile, ceea ce înseamnă că pot fi purtate pentru orice ocazie. De asemenea, ele pot fi purtate atât cu tocuri înalte cât și cu încălțăminte plată. Un alt element important este mărimea franceză a rochiilor, care vizual te fac să pari mai înaltă, și arată scump.

„Brandul reflectă o calitate, și la noi, într-adevăr fetele sunt uimite de calitate. Și noi chiar ne străduim să le facem calitative.”

De ce este atât de scump?

Potrivit antreprenoarei, producătorii autohtoni mici suportă costuri mult mari decât producătorii mici.

„Sunt mai mulți factori care identifică prețul: textilul, furnitură, lucrul.”

În curând, urmează să fie lansată și o colecție nouă, care, din spusele Anastasiei Postolachi, va fi total diferită de colecția existentă. Stilul rămâne a fi minimalist, doar că vor predomina culorile negru și bej.

Așteptați noutăți de la Anastasia Posh.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ