Prețul petrolului a scăzut din cauza temerilor privind scăderea cererii

11 Oct. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2022, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile petrolului au scăzut marți în condițiile în care un dolar american mai puternic și o erupție a cazurilor de COVID-19 în China au ridicat îngrijorări privind încetinirea cererii globale, scrie Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent au închis la 95,98 dolari pe baril, în scădere cu 21 de cenți, sau 0,2%, după ce au coborât cu 1,73 dolari în sesiunea precedentă.

Țițeiul american West Texas Intermediate a fost cotat la 90,82 dolari barilul, în scădere cu 31 de cenți sau 0,3%, după ce a pierdut 1,51 dolari în sesiunea anterioară.

„Datele privind locurile de muncă au întărit așteptările privind o nouă creștere a ratei dobânzii la reuniunea Fed de luna viitoare, și lasă loc apariției riscului de scădere pentru cererea globală de petrol”, au spus analiștii ANZ Research.

Politica zero COVID-19 susținută de China înaintea Congresului Partidului Comunist „nu ajută” cererea, au adăugat analiștii.

Cazurile de COVID-19 din China, al doilea cel mai mare consumator de petrol din lume, au crescut la cel mai mare nivel din august.

Activitatea de servicii din China s-a contractat în septembrie pentru prima dată în ultimele patru luni, pe măsură ce restricțiile pandemice s-au înăsprit.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău