Kremlinul a dat șah mat Chișinăului! Torpilează autoritățile spre o criză umanitară în Transnistria

11 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Chișinăul este pus în fața unei alegri dificile, deoarece fie Moldova va avea un volum insuficient de gaze și să evite o criză umanitară pe malul stâng, fie ne vom ciocni de un volum de energie insuficient, a declarat fostul expertul în energetică Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

„În primul rând cu certitudine vom procura diferența aceasta de energie la preț mai înalt. Nu-i cu certitudine, la prima etapa se vor adresa autoritățile și vor încerca să discute cu cei din stânga Nistrului, ca sa majoreze volumul producției la centrala electrica moldovenească. Nu e problema ca sa vorbim cu ei, dar e problema cu gazele, pentru că dacă țineți minte volumele de gaze din luna octombrie sunt limitate. Si atunci daca o parte mai mare de gaze va fi atribuită consumului pe malul stâng pentru inclusiv a compensa acest decalaj cu Ucraina. Atunci am putea sa ajungem la situația în care pentru luna octombrie să nu ne ajungă volumele acelea pe care și le-a asumat Gazprom pe luna octombrie să le importe. Asta nu scutește Gazpromul de responsabilitatea de încălcare a contractului. Trebuie sa fie foarte clar spus Gazprom ne livrând volumele integrale comandate de Moldovagaz, de fapt încalcă contractul, dar trebuie să reieșim din faptul că îl va încălca acest contract în această lună. Din păcate nu suntem în situația când putem impune în alte condiții Gazpromul, ceea ce presupune că daca gazul va fi livrat în stânga Nistrului în volum mai mare pentru a genera mai multă energie electrică pentru malul drept, am putea să ne trezim cu gaze insuficiente pe malul drept”, a explicat Parlicov.

Potrivit lui Pralicov, Gazprom împinge autoritățile din Chișinău să facem o alegere dificilă.

„Fie dăm mai mult gaz în stânga Nistrului, păstrând parțial prețul la energie un pic mai jos la energia electrică și evitând o criza umanitară în stânga Nistrului, dar punând presiune pe consumatorul de pe malul drept, dar gazul va trebui procurat la cu totul alte prețuri, fie dacă luam tot gazul pe malul drept, atunci ne asumam o criză umanitara în stânga Nistrului și faptul că energia electrică va sălta”.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 04:59 // Actual //  Lupu Eduard

Ford Fiesta şi Volkswagen Polo, două dintre automobilele preferate de companii pentru achiziţiile sau închirierile de flote, se pregătesc de retragere şi pun în dificultate companiile de leasing operaţional, potrivit jucătorilor din piaţă.

Fiesta şi Polo au fost de-a lungul ulti­melor decenii două dintre cele mai bine vân­dute modele de clasă mică pe piaţa euro­peană. Dar dacă în 2019 ocupau locurile doi şi trei în clasament, în primele nouă luni ale anului trecut Polo s-a clasat pe locul al şapte­lea iar Fiesta pe 10, în top trei fiind Peugeot 208, Dacia Sandero şi Opel Corsa – Corsa fiind construită tot de Stellantis, ca şi Peugeot 208 şi cele două sunt realizate pe aceeaşi platformă tehnică.

Ford a anunţat la finalul anului 2022 că urmează să oprească producţia modelului Fiesta, iar vânzările sale pe piaţa românească se apropie de final odată cu epuizarea sto­cului actual. Decizia a fost adoptată de Ford în condiţiile în care americanii deja au demarat investiţii la Köln, unde era produs Fiesta, pentru a transforma platforma în cen­trul său european de producţie a maşinilor electrice. Mai mult, Ford a prezentat deja un teaser cu un viitor SUV mic electric ce va fi produs la Koln.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău