Kremlinul a dat șah mat Chișinăului! Torpilează autoritățile spre o criză umanitară în Transnistria

11 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Chișinăul este pus în fața unei alegri dificile, deoarece fie Moldova va avea un volum insuficient de gaze și să evite o criză umanitară pe malul stâng, fie ne vom ciocni de un volum de energie insuficient, a declarat fostul expertul în energetică Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

„În primul rând cu certitudine vom procura diferența aceasta de energie la preț mai înalt. Nu-i cu certitudine, la prima etapa se vor adresa autoritățile și vor încerca să discute cu cei din stânga Nistrului, ca sa majoreze volumul producției la centrala electrica moldovenească. Nu e problema ca sa vorbim cu ei, dar e problema cu gazele, pentru că dacă țineți minte volumele de gaze din luna octombrie sunt limitate. Si atunci daca o parte mai mare de gaze va fi atribuită consumului pe malul stâng pentru inclusiv a compensa acest decalaj cu Ucraina. Atunci am putea sa ajungem la situația în care pentru luna octombrie să nu ne ajungă volumele acelea pe care și le-a asumat Gazprom pe luna octombrie să le importe. Asta nu scutește Gazpromul de responsabilitatea de încălcare a contractului. Trebuie sa fie foarte clar spus Gazprom ne livrând volumele integrale comandate de Moldovagaz, de fapt încalcă contractul, dar trebuie să reieșim din faptul că îl va încălca acest contract în această lună. Din păcate nu suntem în situația când putem impune în alte condiții Gazpromul, ceea ce presupune că daca gazul va fi livrat în stânga Nistrului în volum mai mare pentru a genera mai multă energie electrică pentru malul drept, am putea să ne trezim cu gaze insuficiente pe malul drept”, a explicat Parlicov.

Potrivit lui Pralicov, Gazprom împinge autoritățile din Chișinău să facem o alegere dificilă.

„Fie dăm mai mult gaz în stânga Nistrului, păstrând parțial prețul la energie un pic mai jos la energia electrică și evitând o criza umanitară în stânga Nistrului, dar punând presiune pe consumatorul de pe malul drept, dar gazul va trebui procurat la cu totul alte prețuri, fie dacă luam tot gazul pe malul drept, atunci ne asumam o criză umanitara în stânga Nistrului și faptul că energia electrică va sălta”.

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău