Kremlinul a dat șah mat Chișinăului! Torpilează autoritățile spre o criză umanitară în Transnistria

11 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  Lupu Eduard

Chișinăul este pus în fața unei alegri dificile, deoarece fie Moldova va avea un volum insuficient de gaze și să evite o criză umanitară pe malul stâng, fie ne vom ciocni de un volum de energie insuficient, a declarat fostul expertul în energetică Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime”.

„În primul rând cu certitudine vom procura diferența aceasta de energie la preț mai înalt. Nu-i cu certitudine, la prima etapa se vor adresa autoritățile și vor încerca să discute cu cei din stânga Nistrului, ca sa majoreze volumul producției la centrala electrica moldovenească. Nu e problema ca sa vorbim cu ei, dar e problema cu gazele, pentru că dacă țineți minte volumele de gaze din luna octombrie sunt limitate. Si atunci daca o parte mai mare de gaze va fi atribuită consumului pe malul stâng pentru inclusiv a compensa acest decalaj cu Ucraina. Atunci am putea sa ajungem la situația în care pentru luna octombrie să nu ne ajungă volumele acelea pe care și le-a asumat Gazprom pe luna octombrie să le importe. Asta nu scutește Gazpromul de responsabilitatea de încălcare a contractului. Trebuie sa fie foarte clar spus Gazprom ne livrând volumele integrale comandate de Moldovagaz, de fapt încalcă contractul, dar trebuie să reieșim din faptul că îl va încălca acest contract în această lună. Din păcate nu suntem în situația când putem impune în alte condiții Gazpromul, ceea ce presupune că daca gazul va fi livrat în stânga Nistrului în volum mai mare pentru a genera mai multă energie electrică pentru malul drept, am putea să ne trezim cu gaze insuficiente pe malul drept”, a explicat Parlicov.

Potrivit lui Pralicov, Gazprom împinge autoritățile din Chișinău să facem o alegere dificilă.

„Fie dăm mai mult gaz în stânga Nistrului, păstrând parțial prețul la energie un pic mai jos la energia electrică și evitând o criza umanitară în stânga Nistrului, dar punând presiune pe consumatorul de pe malul drept, dar gazul va trebui procurat la cu totul alte prețuri, fie dacă luam tot gazul pe malul drept, atunci ne asumam o criză umanitara în stânga Nistrului și faptul că energia electrică va sălta”.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău