VIDEO Adevărul crud dezvăluit: Putin ajutat să-și finanțeze războiul din Ucraina de firme occidentale

06 Iul. 2023, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2023, 05:42 // Actual //  bani.md

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina ajunge la borna de 500 de zile, iar Rusia nu dă semne că ar termina ostilitățile prea curând. Acum, un nou raport dezvăluie un adevăr crud legat de finanțarea conflictului declanșat de președintele rus: firmele străine occidentale din Rusia aduc mulți bani la bugetul țării, contribuind indirect la cheltuielile de război.

Studiul realizat de către Școala de Economie din Kiev (KSE) și B4Ucraina arată că doar 17% dintre firmele occidentale cu filiale locale în Rusia înaintea invaziei Ucrainei au părăsit țara. Cele rămase au generat venituri totale în 2022 de 177,2 miliarde de dolari (162 de miliarde de euro) în Rusia, potrivit DW.

Raportul arată că multinaționalele din Statele Unite și Europa care activează în Rusia au continuat să plătească taxe la Moscova, finanțând indirect războiul lui Putin din Ucraina.

Potrivit unor estimări, susținerea eforturilor sale militare costă Rusia cel puțin 1 miliard de dolari pe zi, o povară uriașă pentru finanțele Moscovei, în special cu prețurile scăzute la petrol și gaze și sancțiunile legate de energia rusă care afectează principala sursă de venit a Kremlinului.

Potrivit raportului, din 1.387 de companii occidentale cu filiale rusești la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022, doar 241 (17%) au părăsit complet Rusia. Cele care nu au părăsit încă piața rusă au generat anul trecut venituri de 177,2 miliarde de dolari (162 de miliarde de euro) în Rusia.
În februarie, KSE a publicat Unfinished Business, o analiză a ieșirilor de companii care dezvăluie că peste jumătate (56%) dintre companiile internaționale active în Rusia la începutul războiului încă își desfășurau afaceri acolo.

„Aproape nimic nu s-a schimbat chiar și după alte trei luni de violență și dovezi tot mai mari ale crimelor de război comise de trupele ruse; 56% dintre companiile monitorizate de KSE sunt încă angajate să rămână în Rusia”, se arată în raport.

În 2022, corporațiile globale – inclusiv cele care au părăsit după război – au plătit împreună 3,5 miliarde de dolari impozit pe profit, pe câștigurile generate de afacerile lor locale din Rusia. „Acesta este doar vârful aisbergului și probabil o subestimare substanțială a taxelor totale”, se arată în raport.

Firmele americane au încasat cele mai mari venituri totale din Rusia și sunt cei mai mari contribuitori la cuferele Kremlinului prin impozite pe profit, plătind 712 milioane de dolari în 2022, potrivit raportului.

Urmează firmele germane. Ele au plătit 402 milioane de dolari drept impozit pe profit Rusiei în 2022. Companiile care își au sediul central în UE, dar cu filiale locale în Rusia, au plătit 594 de milioane de dolari taxe pe profit.
Veniturile cele mai mari obținute de firmele occidentale în Rusia, în anul 2022, au fost:

1.Philip Morris (SUA) – 7,8 miliarde dolari,

2.Japan Tobacco (Japonia) – 7,3 miliarde dolari,

3.Leroy Merlin (Franța) – 4,9, 4.Pepsi (SUA) – 4,6,

5.British American Tobacco (Marea Britanie) – 4,2,

6.VEON (Țările de Jos) – 4,

7.Auchan (Franța) – 3,4,

8.Metro AG (Germania) – 3,4,

9.Danone (Franța) – 3,

10.Hyundai (Japonia) – 2,6.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău