(VIDEO) Astăzi, au fost depistate 57 de încălcări în procesul electoral: 10 cazuri de transportare organizată

11 Iul. 2021, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Iul. 2021, 14:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Poliția Republicii Moldova urmărește în continuare procesul de votare pe teritoriul țării. Astfel, până la ora 13:00, au avut loc mai multe abateri în procesul de distribuire a buletinelor de vot, cât și împiedicarea exercitării dreptului de vot, scrie Realitatea.md.

„Până la ziua de astăzi, în procesul electroral au fost înregistrate 196 de încălcări, dintre care 57 au fost înregistrate astăzi. Din acestea: 8 cazuri de afisaj electoral, 4 cazuri de agitație electorală, 10 cazuri de transportare organizată a cetățenilor care s-au semnalat în Bender, Comrat, Rezina, Drochia, Dubăsari, Fălești, Hîncești, Rezina. S-a mai conchis, încă o dată că, transportarea alegătorilor nu este o încălcare, doar în cazul în care alegătorii n u au fost influențați”.

De asemenea, responsabilii menționează că 6 cazuri vizează incidente cu buletinele de vot, cel mai des fiind întâlnită fotografierea acestora, incidentele fiind admise de câțiva observatori, ei făcând publice pe rețelele de socializare pozele cu buletinele de vot.

Au fost identificate 3 sesizări de împiedicare a procesului electoral: o persoană în etate nu a fost înscrisă în listă, o persoană nu a avut acces în secția de votare pentru că nu avea mască. Ultimului i-a fost oferită ulterior o mască iar el a refuzat. La moment toate situațiile sunt documentate.

În 21 de cazuri este vorba despre alte încălcări: huliganism, apariția în stare de ebrietate. Totodată, în unele de secții de votare nu este verificată termometria, iar cetățenii nu sunt asigurați cu măști de protecție.

În context, poliția îndeamnă cetățenii să semnaleze cazurile de corupere a alegătorilor și să coopereze cu Poliția.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală