(VIDEO) Bine de știut: Fișa epidemiologică va putea fi completată doar în format electronic. Cine este vizat

30 Sept. 2021, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2021, 11:46 // Actual //  MD Bani

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova informează că, începând cu 5 octombrie curent, fișa epidemiologică va putea fi completată doar în format electronic.

Astfel, pasagerii și călătorii care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova pe sensul de intrare vor putea completa fișa epidemiologică doar în format electronic.

Cine este vizat?

Fișa epidemiologică va putea fi accesată pe pagina: https://fisa-covid.gov.md/ și trebuie completată obligatoriu cu cel mult 3 zile înainte de intrare în Republica Moldova.
Fișa epidemiologică necesită a fi completată de către persoanele care urmează să respecte regimul de autoizolare pentru 14 zile, în cazul în care:
  • nu dețin un certificat de vaccinare COVID-19;
  • rezultatul negativ al unui test RT-PCR valabil 72 ore sau a unui test antigen rapid, valabil 48 ore;
  • concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil 90 zile din data efectuării investigației.

În cazul în care întâmpinați dificultăți la completarea fișei epidemiologice puteți consulta tutorialul video lansat de Ministerul Sănătății:

Poliția de Frontieră, Agenția Națională pentru Sănătate Publică dar și organele de control vor deține în mod automat toate informațiile despre persoanele care intră în țară, pentru a putea fi monitorizate privind respectarea regimului de autoizolare și supraveghere la medicul de familie.

Informații privind alertele de călătorie pot fi accesate pe pagina web a Ministerului de Externe și Integrării Europene: www.mfa.gov.md.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 16:05 // Actual //  Ursu Victor

Marea Britanie se confruntă cu o criză de sănătate publică ce o transformă în „bolnavul lumii bogate”, din cauza numărului în creştere de persoane care mor din cauza drogurilor, sinuciderilor şi violenţei, arată un nou studiu.

Rata mortalităţii în rândul persoanelor sub 50 de ani din Regatul Unit s-a înrăutăţit semnificativ în comparaţie cu alte ţări dezvoltate. Deşi decesele cauzate de cancer şi boli de inimă au scăzut, cele provocate de leziuni, accidente şi otrăviri au crescut alarmant, în special cele legate de consumul de droguri ilegale, arată The Guardian.

Situaţia este deosebit de gravă pentru persoanele între 25 şi 49 de ani. Între 1990 şi 2023, decesele în această categorie de vârstă au crescut cu 46% în rândul femeilor şi cu 31% în rândul bărbaţilor. În contrast, mortalitatea a scăzut în 19 dintre celelalte 21 de ţări analizate, doar SUA şi Canada înregistrând creşteri similare.

Cifrele sunt alarmante: rata deceselor cauzate de droguri în Marea Britanie este de trei ori mai mare decât media celorlalte ţări studiate, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Datele Oficiului Naţional de Statistică arată că 5.448 de persoane au murit din cauza intoxicaţiei cu droguri în Anglia şi Ţara Galilor în 2023 – cu 11% mai mult decât în anul precedent şi cel mai mare număr de la începutul măsurătorilor în 1993.

Jennifer Dixon, directorul executiv al Health Foundation, avertizează: „Marea Britanie devine bolnavul lumii bogate, în special pentru persoanele în vârstă de muncă. În timp ce alte ţări au avansat, noi am stagnat şi, în unele domenii, am rămas cu mult în urmă”.

Profesorul David Leon, care a condus cercetarea, subliniază gravitatea situaţiei: „Este şocant, deoarece majoritatea deceselor între 25 şi 49 de ani sunt, în principiu, evitabile”.

Printre factorii care contribuie la această criză se numără politicile de austeritate aplicate după 2010, precum şi stilul de viaţă nesănătos: fumatul, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia dezechilibrată.

Organizaţiile care luptă împotriva consumului de droguri solicită guvernului să faciliteze accesul la naloxonă, un antidot de urgenţă pentru supradozele de heroină şi alte droguri, şi să îmbunătăţească accesul la tratamente pentru dependenţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO