VIDEO Când se schimbă Constituția, după validarea rezultatelor referendumului, și cum ne va influența decizia viitorul

01 Nov. 2024, 17:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
01 Nov. 2024, 17:45 // Slider //  bani.md

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au votat „DA”, pentru modificarea Constituției și includerea în Legea Supremă a obiectivului de integrare europeană.

Solicitarea de a organiza scrutinul a fost înaintată de președinta Maia Sandu Parlamentului, în decembrie 2023, după ce Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.

Prin desfășurarea referendumului se confirmă aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni, reconfirmând voința de aderare la Uniunea Europeană până în 2030.

În total, circa 1,4 milioane de alegători și-au exprimat opțiunile la peste 2000 de secții de votare, inclusiv la peste 200 din afara țării.

Potrivit rezultatelor, peste 50% (50,35% – pe grafică) cu mândrie de țară, au ales opțiunea „DA”, sprijinind astfel aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional pe 31 octombrie 2024.

Odată validate de Curtea Constituțională, rezultatele referendumului nu mai au nevoie de alte confirmări, voturile exprimate având putere juridică supremă.

Urmare a referendumului, după ce decizia Curții Constituționale se va publica într-o ediție specială a Monitorului Oficial, preambulul Constituției va fi completat cu două aliniate, care vor conține afirmațiile: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Legea Supremă va fi completată cu titlul cinci prim – „integrarea în Uniunea Europeană” și articolul 140 prim – „Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Articolul 140 prim va conține două aliniate:

Primul – Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

Al doilea – Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Republica Moldova urmează să își adapteze modul de guvernare, infrastructura, legislația și instituțiile la rigorile europene. Asta înseamnă că vom avea drumuri mai bune, școli dotate cu tehnologii moderne, instituții medicale cu echipament performant, justiție independentă, echitate socială, salarii mai apropiate de cele din UE și alte facilități pe care le au și le consolidează constant statele Uniunii.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău