VIDEO Când se schimbă Constituția, după validarea rezultatelor referendumului, și cum ne va influența decizia viitorul

01 Nov. 2024, 17:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
01 Nov. 2024, 17:45 // Slider //  bani.md

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au votat „DA”, pentru modificarea Constituției și includerea în Legea Supremă a obiectivului de integrare europeană.

Solicitarea de a organiza scrutinul a fost înaintată de președinta Maia Sandu Parlamentului, în decembrie 2023, după ce Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.

Prin desfășurarea referendumului se confirmă aspirațiile europene ale cetățenilor moldoveni, reconfirmând voința de aderare la Uniunea Europeană până în 2030.

În total, circa 1,4 milioane de alegători și-au exprimat opțiunile la peste 2000 de secții de votare, inclusiv la peste 200 din afara țării.

Potrivit rezultatelor, peste 50% (50,35% – pe grafică) cu mândrie de țară, au ales opțiunea „DA”, sprijinind astfel aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional pe 31 octombrie 2024.

Odată validate de Curtea Constituțională, rezultatele referendumului nu mai au nevoie de alte confirmări, voturile exprimate având putere juridică supremă.

Urmare a referendumului, după ce decizia Curții Constituționale se va publica într-o ediție specială a Monitorului Oficial, preambulul Constituției va fi completat cu două aliniate, care vor conține afirmațiile: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Legea Supremă va fi completată cu titlul cinci prim – „integrarea în Uniunea Europeană” și articolul 140 prim – „Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Articolul 140 prim va conține două aliniate:

Primul – Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

Al doilea – Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Republica Moldova urmează să își adapteze modul de guvernare, infrastructura, legislația și instituțiile la rigorile europene. Asta înseamnă că vom avea drumuri mai bune, școli dotate cu tehnologii moderne, instituții medicale cu echipament performant, justiție independentă, echitate socială, salarii mai apropiate de cele din UE și alte facilități pe care le au și le consolidează constant statele Uniunii.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 19:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 19:12 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Traficul suspendat pe la Văleni a provocat pierderi de 480 de milioane de lei în trei ani.

Suspendarea traficului feroviar pe tronsonul Cahul–Giurgiulești, din cauza surpării căii ferate în zona Văleni, a generat pierderi pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” – peste 480 de milioane de lei în ultimii trei ani. Segmentul de cale ferată, afectat grav în 2022 de alunecările  de teren cauzate de ploile de la acea vreme, a blocat circulația trenurilor spre portul Giurgiulești.

După mai bine de doi ani de stagnare, autoritățile anunță în sfârșit un progres: documentația de proiectare pentru reabilitarea sectorului feroviar din satul Văleni, raionul Cahul, a fost finalizată. Potrivit CFM, este vorba despre un segment de aproximativ 360 de metri, unde vor fi efectuate ample lucrări de stabilizare a terenului, consolidare a malurilor râului Prut și instalare a unei construcții de susținere pe zona deformată.

Lucrările urmează să fie executate în baza unui proiect elaborat de compania „Intexnauca”, care a propus soluții inginerești moderne pentru prevenirea alunecărilor de teren și eroziunii. În paralel, CFM lansează licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare propriu-zisă.

Reconstrucția acestui tronson este esențială pentru redeschiderea unei rute logistice strategice – linia directă spre portul Giurgiulești, fără a tranzita teritoriul statului vecin. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din cele 85 de milioane de lei alocate de Guvern pentru reabilitarea căii ferate în zonele Văleni și Fălciu.

Pierderile suferite de CFM – circa 10 milioane de lei pe lună din lipsa circulației pe acest segment – subliniază urgența și importanța redeschiderii rutei cât mai curând posibil.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO