(VIDEO) Ce se întâmplă cu certificatul digital UE privind COVID? Când vor putea moldovenii să-l descarce individual

13 Iul. 2021, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 11:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Un nou termen amânat. Vorbim despre certificatele electronice de vaccinare anti-COVID pe care, Ministerul Sănătății, urma să le lanseze în această săptămână, iar moldovenii deja imunizați să le poată descărca individual, scrie Realitatea.md.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, acest lucru se va întâmpla în scurt timp, întrucât încă nu au fost finalizate toate procedurile.

„Certificatul digital are în principiu toate elementele necesare pentru a fi recunoscut în țările internaționale. Pe parcursul zilei de astăzi sau mâine urmează să avem o ședință cu colegii din cadrul direcției a Consiliului Uniunii Europene pentru a decide timpul de QR Code pe care mergem, practic este totul finalizat. Însuși certificatul de vaccinare este valid încă de la crearea lui”, a declarat Cernelea.

Certificatul digital va conține două identificatoare de tip QR Code: unul pentru compatibilitate internațională, iar celălalt va oferi posibilitate de validare a identificării certificatului în sistemul Registrului de stat a vaccinării.

Acesta va fi în trei limbi, română, rusă și engleză.

Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău