(VIDEO) CALC despre alegerile parlamentare anticipate: scrutinul a fost parțial liber și parțial corect

13 Iul. 2021, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 12:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent au fost competitive, iar alegătorii au avut o varietate politică pentru a-și da votul pentru unul din cei 23 de concurenți electorali. Concluziile aparțin Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), făcute publice astăzi, scrie Realitatea.md.

Totuși, CALC spune că scrutinul a fost parțial liber și parțial corect din mai multe considerente cum ar fi: examinarea contestațiilor electorale a avut loc într-un mod defectuos, influență politică în procesul de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării, crearea cu întârziere a secțiilor de votare peste hotare, azuri multiple de utilizare a resurselor administrative, concurenții electorali au prezentat lacunar toate cheltuielile și s-au înregistrat 132 de cazuri de discurs de ură în mass-media și spațiul online.

Un alt aspect constatat de CALC a fost folosirea resurselor administrative, unde au fost depistate peste 290 de astfel de cazuri utilizate de către unii concurenți electorali, astfel au redus din șansele unor partide politice antrenate în cursa electorală.

Majoritatea cazurilor se referă la faptul că, funcționarii publici erau implicați în activități și agitație electorală în timpul orelor de lucru, si asumarea meritelor de un anumit concurent electoral a unor lucrări, servicii efectuate din bani publici.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală