VIDEO Cina cea de taina de la Președinție – subiect tabu! Verișoara Maiei Sandu închide gura presei

17 Nov. 2022, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2022, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, într-o conferință de presă premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată dacă mai urmează și alte demisii la Guvern și dacă la ședința nocturnă de duminică de la Președinție s-a decis ca Dorin Recean, consilierul Maiei Sandu va fi numit ministrul de Interne.

Gavrilița a avut câteva secunde de ezitare, iar consiliera dânsei pe comunicare, Anastasia Taburceanu i-a luat-o  pe dinainte jurnalistei și i-a replicat că întrebări se acordă doar la tema conferinței cu compensațiile.

În ședința de ieri a Guvernului și-a depus demisia ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și șeful de la APP, Corneliu Cozonac. În locul lui Gaibu a fost desemnat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, iar în locul lui Cozonac, Alexandru Mustață.

Duminică în cadrul unei ședințe de la Președinție a avut loc ședința de partid a PAS unde s-au decis mai mult remanieri și numiri. S-a cerut, inclusiv demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco urmare a scurgerilor scandaloase de pe canalul său de Telegram. Este vorba de coordonarea celulei și arestului Procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo, dar și trucarea concursului de numire a Procurorului Anticorupție, Veronica Dragalin.

La Președinție s-ar mai fi discutat și numirea consilierului Dorin Recean în funcția de ministru de Interne.

Anastasia Taburceanu este verișoara președintelui Maia Sandu.

 

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău