VIDEO Cina cea de taina de la Președinție – subiect tabu! Verișoara Maiei Sandu închide gura presei

17 Nov. 2022, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2022, 14:18 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, într-o conferință de presă premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată dacă mai urmează și alte demisii la Guvern și dacă la ședința nocturnă de duminică de la Președinție s-a decis ca Dorin Recean, consilierul Maiei Sandu va fi numit ministrul de Interne.

Gavrilița a avut câteva secunde de ezitare, iar consiliera dânsei pe comunicare, Anastasia Taburceanu i-a luat-o  pe dinainte jurnalistei și i-a replicat că întrebări se acordă doar la tema conferinței cu compensațiile.

În ședința de ieri a Guvernului și-a depus demisia ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și șeful de la APP, Corneliu Cozonac. În locul lui Gaibu a fost desemnat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, iar în locul lui Cozonac, Alexandru Mustață.

Duminică în cadrul unei ședințe de la Președinție a avut loc ședința de partid a PAS unde s-au decis mai mult remanieri și numiri. S-a cerut, inclusiv demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco urmare a scurgerilor scandaloase de pe canalul său de Telegram. Este vorba de coordonarea celulei și arestului Procurorului suspendat Alexandr Stoianoglo, dar și trucarea concursului de numire a Procurorului Anticorupție, Veronica Dragalin.

La Președinție s-ar mai fi discutat și numirea consilierului Dorin Recean în funcția de ministru de Interne.

Anastasia Taburceanu este verișoara președintelui Maia Sandu.

 

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău