Producția „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” de Cristian Mungiu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.
Un film despre realitățile erei lui Ceaușescu, văzute prin ochii a două studente. Otilia și Gabiță împart camera de cămin, iar după ce una dintre ele rămâne gravidă, îl găsesc pe domn Bebe și se întâlnesc cu el într-o cameră închiriată la hotel, pentru o misiuni absolut secretă.
Din distribuție fac parte actori precum Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Mădălina Ghițescu, dar și basarabenii Tania Popa și Ion Grosu. Pelicula a fost nominalizată la Globul de Aur, proiectată la Cannes și la Festivalul Academiei Europene de Film, fiind deținătoarea mai multor trofee Goppo.
„Filmul vorbește în mare măsură despre cum arătau viețile noastre în perioada comunistă, despre rolul prieteniei și solidarității din perioada respectivă, și despre frica și anxietatea din noi în momentul în care statul devenise „ocrotitorul” unei spaime care putea veni de la oricine.
Chestia aceasta ne-a influențat foarte mult viața, în special viața adulților din anii 90. Mă bucur să văd că și astăzi filmul poate fi interpretat în mai multe forme. Sunt curios să văd cum va fi primit aici, care dintre aceste aspecte ale lui vor prevala, și care sunt considerate mai moderne și mai actuale”, declara regizorul Critian Mungiu pentru Radio Chișinău.
Filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.
„CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.