VIDEO CNAM are resurse pentru achitarea medicamentelor compensate. Ion Dodon: Nu avem nicio grijă

20 Iul. 2023, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Romaniuc Victoria
20 Iul. 2023, 15:31 // Actual //  Romaniuc Victoria

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) dă asigurări că are resurse financiare suficiente pentru achitarea medicamentelor compensate. Anunțul a fost făcut de directorul companiei, Ion Dodon.

„Pe parcursul anului 2022, CNAM a întreprins măsuri specifice de negociere cu producătorii de medicamente, fapt care a dus la menținerea prețurilor fără nicio creștere. Practic nu avem nicio creștere pentru medicamentele achitate de către CNAM. Dacă-mi aduc aminte, chiar avem o mică economisire, aceeași cantitate de medicamente a fost achitată de CNAM cu minus -0,4% față de perioadă anterioară. La fel, aceleași proceduri de negocieri continuă și în anul 2023 și resurse pentru achitarea medicamentelor compensate sunt. Nu avem nicio grijă”, a spus Ion Dodon.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Dodon mai spune că deși războiul a perturbat sistemele de logistică și nu sunt medicamente, de cele mai multe ori acestea au înlocuitori.

„Războiul din Ucraina a perturbat sistemele de logistică, unele medicamente care erau produse sau tranzitate pe teritoriul Ucrainei, mai ales în prima perioadă au început a dispărea de pe rafturile farmaciilor, însă marea majoritatea acestor preparate au înlocuitori. Poate sunt și anumite excepții”, a conchis directorul companiei.

 

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău