VIDEO Conferință dedicată Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor 2023

15 Mart. 2023, 13:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2023, 13:43 // Actual //  MD Bani

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor marchează în fiecare an, la data de 15 martie, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, pentru a sublinia gradul de conștientizare la nivel mondial a drepturilor și necesităților consumatorilor.

Această zi constituie o excelentă ocazie pentru a consolida respectarea și protejarea drepturilor tuturor consumatorilor, dar și de a protesta împotriva abuzurilor de pe piață și a nedreptăților sociale care subminează aceste drepturi. În fiecare an, se lansează o temă de marcare a Zilei Internaționale a Consumatorilor, pentru acest an tema propusă fiind „Responsabilizarea consumatorilor prin tranziții cu energie curată”, o temă de maxim interes pentru consumatorii din întreaga lume.

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, autoritate publică centrală responsabilă de implementarea politicii în domeniul protecţiei consumatorilor şi de efectuare a controlului de stat asupra respectării prevederilor legislaţiei în acest domeniu în Republica Moldova a organizat la data de 15 martie curent o masă rotundă cu prilejul zilei mondiale a protecției consumatorilor, cu genericul: 20 de ani de – provocări, realizări și priorități de dezvoltare ale autorităților publice abilitate cu funcții de reglementare în domeniul protecției consumatorilor.

În intervenția sa, Dl Sergiu Dărănuță, șeful Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor a ținut să mulțumească tuturor pentru disponibilitate de a participa în cadrul conferinței și de asemenea a declarat că Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor trebuie să fie un imbold la creşterea gradului de conştientizare, la nivel național și mondial, a contribuţiei semnificative pe care o are protecția consumatorilor în dezvoltarea durabilă a unei societăți şi de a încuraja agenții economici să pună accentul pe calitatea produselor și serviciilor, în drumul spre prosperitate şi creştere economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În cuvântul său de deschidere, Dna Ina Voicu , Secretar general al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării şi-a exprimat încrederea că se vor obține rezultate frumoase în domeniul protecției consumatorilor prin prisma colaborării cu toate instituțiile pe domeniul protecției consumatorilor. Fiind un eveniment semnificativ a felicitat toți consumatorii cu prilejul Zilei Mondiale a Consumatorilor, în continuare va facilita colaborarea eficientă în vederea implementării celor mai bune practici pe domeniul protecție consumatorilor.

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor este autoritatea administrativă care coordonează la nivel naţional controlul respectării legislaţiei cu privire la protecţia consumatorilor, având statut de punct de contact naţional și în calitate de birou unic de legătură în domeniul cooperării privind încălcările transfrontaliere în domeniul protecției consumatorilor asigură participanții la conferință că toate recomandările enunțate vor fi sistematizate în scopul consolidării capacităților instituționale privind asigurarea respectării drepturilor consumatorilor și recuperarea prejudiciilor în sistemul judiciar și extrajudiciar precum și diminuarea riscului de apariție a produselor și serviciilor periculoase pe piață.

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală