(VIDEO) Cum te taxează statul la cumpărăturile de pe online din străinătate

28 Oct. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Oct. 2022, 11:50 // Actual //  MD Bani

Cumpărăturile online ne fac viața mai ușoară. În primul rând ne economisesc timpul, pe care îl putem petrece alături de familie, iar în al doilea rând, putem economisi și bani, dacă facem cumpărături la oferte speciale. La sigur, ai comandat și tu, cel puțin o dată, de pe site-uri internaționale precum Aliexpres, Joom sau Asos sau de ce nu planifici să cumperi. Sau poate primești colete de la rudele și prietenii tăi de peste hotare. Dacă răspunsul este „DA”, atunci acest articol este pentru tine.

Serviciul Vamal a publicat un video informativ în care explică procesul de control vamal al trimiterile poștale internaționale, cum are loc conlucrare între Operatorii poștali și Serviciul Vamal privind schimbul de date, care sunt limitele admisibile pentru persoanele fizice în cazul când procură prin internet sau primesc bunuri prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, în ce situații se achită drepturile de import, cine informează despre apariția necesității achitării drepturilor de import, etc.

Bine de știut!

  1. Drepturile de import nu sunt achitate pentru trimiterile poștale a căror valoare nu depășește suma de 300 de euro, a căror traversare este pe cale terestră și valoarea de 430 de euro a căror traversare este pe cale maritimă sau aeriană și conținutul coletului nu este destinat pentru scopuri comerciale sau de producere;
  2. Drepturile de import nu se achită pentru trimiterile poștale internaționale care sunt achiziționate de pe platformele internet-magazin și valoarea lor nu depășește 200 de euro la momentul primei apariții obligații vamale.
  3. Drepturile de import se va calcula pornind de la valoarea în vamă a bunurilor.

Pentru mai multe detalii urmărește video-ul integral.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău