VIDEO Experți internaționali, despre procesul de recuperare a bunurilor infracționale din Moldova

20 Feb. 2023, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Feb. 2023, 09:00 // Actual //  MD Bani

Procesul de recuperare a bunurilor infracționale din Republica Moldova nu diferă foarte mult de cel aplicat la nivel internațional. Cel puțin, asta afirmă experții internaționali Radu Nicolae și Pedro Gomes Pereira în cadrul unui interviu exclusiv.

Așadar, pentru a înțelege cum funcționează procesul de recuperare a bunurilor infracționale, cei doi experți au realizat cartografierea tuturor etapelor acestui proces. Cei implicați vor înțelege mai ușor care este rolul fiecăruia în acest proces și de ce este importantă interacțiunea dintre toate instituțiile, la fiecare etapă.

„Consider că Moldova nu este atât de diferită în ceea ce privește standardele juridice, pentru că Moldova a ratificat diverse Convenții internaționale precum Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției, Convențiile Consiliului Europei și implementează toate standardele juridice care sunt în conformitate cu cele ale Uniunii Europene”, a declarat expertul internațional anticorupție Radu Nicolae.

De asemenea, expertul internațional în structuri, procese și politici de recuperare a activelor, Pedro Gomes Pereira, este de părere că Republica Moldova nu are nevoie de o reformă în acest domeniu, ci de o schimbare culturală din partea actorilor implicați în procesul de recuperare a bunurilor infracționale. Mai exact, este necesar ca aceste instrumente să înceapă a fi implementate pentru a înțelege cum funcționează în Republica Moldova.

„În opinia mea, nu este o chestiune de reformă legală, dar mai mult o chestiune de implementare a ceea ce există deja, pentru ca apoi să fie verificată eficacitatea reală”, menționează Pedro Gomes Pereira.

În viziunea expertului Radu Nicolae, este important ca judecătorii și procurorii din Republica Moldova să cunoască faptul că sechestrarea, înghețarea sau confiscarea bunurilor sunt instrumente validate și folosite pe larg și la nivel internațional.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost fondată în 2017, are scopul de a efectua investigații financiare paralele, precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale. În cei cinci ani de activitate, ARBI a reușit să identifice și să indisponibilizeze, în țară și peste hotare, bunuri și active în valoare de peste 6 miliarde de lei.

Acest material a fost realizat cu suportul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă în cadrul CNA. Fundația nu influențează politica editorială a Grupului de Presă Realitatea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ