VIDEO La Chișinău are loc cel mai mare eveniment de atragere a fluxurilor investiționale în economia Capitalei

30 Sept. 2022, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Sept. 2022, 12:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primăria municipiului Chișinău organizează primul forum economic al Capitalei, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie curent. Speakeri și invitați din diferite țări se întrunesc la Palatul Republicii, pentru a discuta potențialul investițional și de dezvoltare al orașului.

Evenimentul reunește reprezentanți ai mediului de afaceri, academic și asociativ; experți în economie, investitori și donatori străini, precum și delegații oficiale ale orașelor înfrățite sau partenere. Scopul forumului constă în a pune accent pe eforturile comune, pentru identificarea unor soluții și oportunități, care să contribuie la procesul de dezvoltare continuă a Capitalei.

Speakeri de talie internațională, atât din Moldova, cât și de peste hotare, abordează mai multe subiecte relevante pentru Capitală, printre care se numără: transformarea digitală a orașului, mobilitatea, turismul urban și piața imobiliară.

La eveniment va fi prezentată Strategia de dezvoltare a orașului Chișinău – 2030, precum și strategii de sector, cum ar fi: Strategia de Mobilitate, Strategia de Dezvoltare a Turismului, dar și inițiativele ”Chișinău – Oraș Verde”, „Chișinău – Oraș Inteligent”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În premieră, în cadrul forumului, Primăria orașului va lansa harta investițională a municipiului Chișinău, care conține peste 60 de obiecte atractive de investiții din categoria imobiliară, funciară, social-educațională, de divertisment etc.

Invitații străini vor vorbi despre experiența altor țări în dezvoltare urbană pe toate dimensiunile și vor împărtăși bunele practici implementate în orașele Grenoble, Lublin, Varșovia, Madrid, Valencia și altele.

Forumul Economic Chișinău vine să confirme o dată în plus că orașul este deschis pentru o dezvoltare urbană inovatoare și prietenoasă mediului, fapt care generează noi oportunități de investiții în serviciile necesare pentru atingerea acestui scop.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău