VIDEO Mărturiiile lui Ghenadie Cosovan, veteran al Războiului de Independență: Am văzut pe câmpul de luptă eroi…

24 Aug. 2023, 17:22
 // Categoria: Social // Autor:  MD Bani
24 Aug. 2023, 17:22 // Social //  MD Bani

Cu ocazia Zilei Independenței, Ministerul Afacerilor Interne publică un ciclu de interviuri emoționante cu veterani care au apărat Republica Moldova cu prețul vieții, în Războiul de pe Nistru.

Manifestarea face parte din proiectul „Istoria vie a MAI, adevărul istoric”– o campanie de informare a publicului despre valorile naționale ale poporului nostru, povestită de cei care au purtat luptele pentru libertatea noastră.

Astăzi, „Istoria vie a MAI” prezintă mărturiiile lui Ghenadie Cosovan, veteran al Războiului de Independență: „Suntem un popor care știm să ne apărăm patria (…)”.

„Am văzut pe câmpul de luptă eroi…eroi adevărați. Aveau vârstă începând cu 18 ani, cu arma în mână. Își apărau pământurile sale”. Așa a trăit războiul de pe Nistru Ghenadie Cosovan, fost viceministru de interne, colonel de poliție în rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, veteran al Războiului de Independență.

În cadrul campanie de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență lansată de MAI, Ghenadie Cosovan a povestit drama pe care a trăit-o începând cu ziua de 2 martie 1992.

„Am avut impresia că sunt în iad. Era luptă pe viață și pe moarte”.

În perioada războiului, Cosovan a fost comandant de transport militar – blindat și a participat la mai multe acțiuni de luptă pe platourile Coșnița și Bender. Avea doar 32 ani atunci când a fost nevoit să ia arma în mână și să lupte pentru apărea patriei, lăsând acasă părinții, soția și cei doi copii. „Am văzut cum fug din calea războiului oamenii simpli, nevinovați”.

„Tânără generație trebuie să fie alături de eroii neamului” – cu acest îndemn încheie povestirea de suflet unul din eroii care a luptat pentru liniștea și pacea în Republica Moldova – Ghenadie Cosovan.

Proiectul „Istoria vie a MAI” include lecții deschise în licee din întreaga țară, în care veteranii relatează prin viu grai tinerilor istoriile lor de vitejie.

La finalul lecțiilor, tinerii primesc fotografia simbol a războiului, realizată în trașee de către luptători. Imaginea cuprinde un drapel tricolor prins într-o crenguță, cu un tub de cartuș. Pe drapel este scris cu litere chirilice „ Dumnezeu să ne ajute!”. Pe ilustrată sunt semnăturile olografe ale veteranilor care au susținut Lecția de istorie vie, sub îndemnul: „Tu ești viitorul Republicii Moldova! Ai grijă de țara ta!”

Ciclul de lecții deschise cu veteranii va fi reluat odată cu începerea anului școlar.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău