VIDEO Mărturiiile lui Ghenadie Cosovan, veteran al Războiului de Independență: Am văzut pe câmpul de luptă eroi…

24 Aug. 2023, 17:22
 // Categoria: Social // Autor:  MD Bani
24 Aug. 2023, 17:22 // Social //  MD Bani

Cu ocazia Zilei Independenței, Ministerul Afacerilor Interne publică un ciclu de interviuri emoționante cu veterani care au apărat Republica Moldova cu prețul vieții, în Războiul de pe Nistru.

Manifestarea face parte din proiectul „Istoria vie a MAI, adevărul istoric”– o campanie de informare a publicului despre valorile naționale ale poporului nostru, povestită de cei care au purtat luptele pentru libertatea noastră.

Astăzi, „Istoria vie a MAI” prezintă mărturiiile lui Ghenadie Cosovan, veteran al Războiului de Independență: „Suntem un popor care știm să ne apărăm patria (…)”.

„Am văzut pe câmpul de luptă eroi…eroi adevărați. Aveau vârstă începând cu 18 ani, cu arma în mână. Își apărau pământurile sale”. Așa a trăit războiul de pe Nistru Ghenadie Cosovan, fost viceministru de interne, colonel de poliție în rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare și Sfânt”, veteran al Războiului de Independență.

În cadrul campanie de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență lansată de MAI, Ghenadie Cosovan a povestit drama pe care a trăit-o începând cu ziua de 2 martie 1992.

„Am avut impresia că sunt în iad. Era luptă pe viață și pe moarte”.

În perioada războiului, Cosovan a fost comandant de transport militar – blindat și a participat la mai multe acțiuni de luptă pe platourile Coșnița și Bender. Avea doar 32 ani atunci când a fost nevoit să ia arma în mână și să lupte pentru apărea patriei, lăsând acasă părinții, soția și cei doi copii. „Am văzut cum fug din calea războiului oamenii simpli, nevinovați”.

„Tânără generație trebuie să fie alături de eroii neamului” – cu acest îndemn încheie povestirea de suflet unul din eroii care a luptat pentru liniștea și pacea în Republica Moldova – Ghenadie Cosovan.

Proiectul „Istoria vie a MAI” include lecții deschise în licee din întreaga țară, în care veteranii relatează prin viu grai tinerilor istoriile lor de vitejie.

La finalul lecțiilor, tinerii primesc fotografia simbol a războiului, realizată în trașee de către luptători. Imaginea cuprinde un drapel tricolor prins într-o crenguță, cu un tub de cartuș. Pe drapel este scris cu litere chirilice „ Dumnezeu să ne ajute!”. Pe ilustrată sunt semnăturile olografe ale veteranilor care au susținut Lecția de istorie vie, sub îndemnul: „Tu ești viitorul Republicii Moldova! Ai grijă de țara ta!”

Ciclul de lecții deschise cu veteranii va fi reluat odată cu începerea anului școlar.

 

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO