(VIDEO) Șantaj direct din partea MGRES: Ori ne dați tot, ori nu veți mai avea energie

09 Iun. 2021, 05:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
09 Iun. 2021, 05:05 // Actual //  Otilia Cotruța

Centrala Electrică de la Cuciurgan a câștigat toate licitațiile pentru furnizarea energiei electrice principalilor operatori de pe piața din Republica Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2020. Am prezentat luni un video în care a devenit clar că, potrivit regulilor pieței, învingător al licitațiilor pentru produsul 2.1 (Detalii AICI) trebuia să iasă un furnizor ucrainean.

Așa cum am scris repetat, regulile pieței au fost încălcate, iar învingător pentru produsul 2.1 a devenit MGRES.

Ce s-a întâmplat în cadrul licitațiilor, până la acest moment, cunoșteau doar cei care au participat la sesiunile de negociere. Astăzi, despre acest fapt, se va afla și în spațiul public.


După anunțarea rezultatelor și prezentarea furnizorului ucrainean drept cel care urmează a furniza energia electrică pentru produsul 2.1, reprezentanții Centralei Electrice de la Cuciurgan au șantajat membrii comisiei în cel mai dur mod:

Totul sau nimic

Câteva secunde până la șantaj.

Furnizorului ucrainean i-a fost refuzat din motive neclare validarea rezultatelor licitației pentru produsul 2.2. El rămâne cu un rezultat câștigător numai pentru produsul 2.1.

Conform termenilor licitației:
Produsul 2.1. – O parte din domeniul de aprovizionare: program de bază fără echilibrarea energiei.
Produsul 2.2. – Volumul rămas după bază (profil), inclusiv energia de echilibrare.

Reprezentanții Centralei Electrice de la Cuciurgan înțeleg că ei vor furniza energia electrică pentru produsul 2.2, în orice situație, așa cum:

  • Moldova nu a ajustat legislația nu poate fi asigurată balansarea conform normelor europene;
  • nu există un operator al pieței de echilibrare;
  • nu există un operator de piață.

 

ȘANTAJ

Nu este o întrebare, este o declarație.

„Nu este o întrebare, este o declarație.” – Așa a început șantajul venit din partea reprezentanților Centralei Electrice de la Cuciurgan,care a schimbat regulile jocului din mers.

A fost realizat un șantaj care pune semne de întrebare asupra securității energetice în Moldova, ori abuzul de poziție dominantă pe piață a demonstrat că MGRES, în condițiile actuale, ar putea în orice moment să influențeze prețul, furnizorii și beneficiarii de energie electrică din Republica Moldova.

Invocând un argument nedemonstrat și considerat speculativ de către experții în energie electrică, reprezentanții Centralei Electrice de la Cuciurgan au insistat asupra faptului ca să fie numiți câștigători în ambele tendere, pentru produsul 2.1 și pentru produsul 2.2.

 

Pseudo-Argumentele MGRES

Având în vedere toți factorii expuși, ne-am pomenit într-o situație neobișnuită pentru noi.

După cum noi înțelegem, furnizorul ucrainean dorește în continuare să participe la licitațiile pentru produsul 2.2, atunci noi, desigur, într-un mod oarecare, suntem dezamăgiți. Prețul anunțat inițial s-a redus considerabil.

Pe de altă parte, noi nu înțelegem cum rezultatul final poate fi luat în considerare ținând cont de prețul mediu pentru produsele 2.1 și produsul 2.2.

Noi repetat vorbim despre faptul că nu avem posibilitatea tehnică de a asigura balansarea pentru produsul 2.2, dacă nu furnizăm și energie pentru produsul 2.1.

Așa cum faptul a fost consumat, noi doar confirmăm că menținem prețul mediu pentru oferta anunțată.

Luând în considerare toate aceste momente, noi suntem impuși să ne retragem din concursul pentru produsul 2.2 și solicităm să fie anulată oferta pentru produsul 2.2.

Ca să fie clar. Noi și acum vedem riscuri clare asupra faptului că rezultatele nu vor fi acelea la care ne-am așteptat și vedem că vom fi obligați să oferim energie doar pentru produsul 2.2, ceea ce nu putem realiza din punct de vedere tehnic.


De menționat că aceste declarații ale reprezentanților MGRES nu au fost întărite de probe documentare, care ar demonstra că Centrala Electrică de la Cuciurgan are posibilitatea tehnică doar de a oferi energie pentru ambele produse, nu și pentru un produs separat.

Nu a fost explicat nici procesul care ar pune piedici în acest sens.

Din punctul de vedere al specialiștilor în energie, aceste declarații sunt nefondate.


„Acesta este abuz de poziție dominantă”

Prezent la desfășurarea licitațiilor, consilierul superior în probleme de energetică, al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Alexandru Săndulescu, a declarat că ceea ce s-a întâmplat, decizia MGRES, este abuz de poziție dominantă.

Vreau să amintesc tuturor participanților că în această țară, de asemenea, există și Legea Concurenței. Legea Concurenței spune despre poziția dominantă. Acum MGRES este într-o situație și mai gravă. Este în poziția de monopol. Doar MGRES poate livra energie electrică în Republica Moldova. Asta poate fi concluzia discuției (n.red. declarațiile MGRES).

Ei anulează oferta pentru produsul 2.2 și declară că în cazul în care ei nu câștigă  și tenderul pentru produsul 2.1, ei nu pot furniza deloc energie. În opinia mea acesta este abuz de poziție dominantă.


Bani.md amintește că imediat după anunțarea rezultatelor pentru licitațiile la energia electrică, desfășurate în luna martie a anului curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a declarat că a depus o sesizare la Consiliul Concurenței, așa cum erau bănuieli rezonabile de abuz de poziție dominantă pe piață. De fapt, acest anunț a fost făcut instant, în același comunicat emis pentru prezentarea rezultatelor licitațiilor.

În cadrul licitațiilor a fost practicată o blocare cu caracter anticoncurențial, o situație în care accesul al unor concurenți actuali sau potențiali la surse de aprovizionare sau pe piețe este împiedicat sau eliminat, ca rezultat al practicilor întreprinderii dominante. Mai mult, conform Legii Concurenței, refuzul de a livra este o acțiune interzisă de prevederile art. 11 alin. (2) lit.f) și g).

Ceea ce s-a întâmplat în luna martie demonstrează incapacitatea autorităților de a interveni în situații de abuz de poziție dominantă pe piața din Republica Moldova, fiind posibilă doar constatarea faptului că regulile pieței sunt încălcate.

Într-o situație de întârziere a implementării normelor europene și de ajustarea a modului în care funcționează piața, alte acțiuni nu pot fi realizate.

Cu mâinile legate

Cu un Guvern interimar, în preajma alegerilor anticipate, Republica Moldova este în incapacitatea de a aproba modificări legislative. Totodată, trebuie să amintim că potrivit noilor Reguli ale Pieței aprobate de ANRE în luna august a anului trecut, deja în octombrie 2021, Moldova trebuie să aibă, cel puțin, un Operator al Pieței.

Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), unitate importantă în producția de energie din Republica Moldova, controlată de grupul energetic rus Inter RAO, a restricționat participarea altor furnizori la licitație, prezentându-se ca fiind singurul furnizor posibil de energie electrică din Republica Moldova și asta în timp ce pe parcursul a cinci ani de zile, Moldova a avut furnizori de alternativă din Ucraina.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo