(VIDEO) Talibanii susțin că au cucerit Valea Panjshir, ultima fortăreață afgană

06 Sept. 2021, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Sept. 2021, 14:56 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Talibani au reușit să pătrundă și în Panjshir, ultima provincie afgană care se opune autorității talibane, și par să fie pe punctul de a obține un triumf total. În fața clădirii guvernatorului din Panjshir pot fi văzuți talibani, cu toate că insurgenții lui Ahmad Massoud dezmint că provincia s-a predat, relatează TheGuardian.

Astfel, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu soldații talibani care stau în fața porții complexului guvernatorului. Potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, regiunea Panjshir se află sub controlul talibanilor.

„Cu această victorie, țara noastră este scoasă complet din mlaștina războiului”, a spus Mujahid. „Provincia Panjshir, care era ultimul cuib rămas al inamicului evadat, a fost curățată în această dimineață și noaptea trecută”, a mai adăugat el într-o declarație de presă. „Forțele emiratului [talibanilor] au o prezență activă acolo acum”.

Talibanii au încercat să preia Panjshir fără să lupte și prin intermediul discuțiilor, susține Mujahid, dar încercările lor au dat greș fiindcă comandanții opoziției Amrullah Saleh și Ahmad Masoud au refuzat să negocieze.

„Am încercat să punem capăt războiului după ce am cucerit Kabulul și acesta a fost planul, dar, din nefericire, unii au fugit din Kabul în Panjshir cu o cantitate masivă de echipament și încercau să perturbe națiunea și să fie o bătaie de cap pentru viitor”, a spus Mujahid.

Într-o altă înregistrare video, talibanii păreau să își arboreze steagul în capitala provinciei Panjshir.

Între timp, Zabihullah Mujahid răspunde reporterilor mass-mediei internaționale de pe aeroportul din Kabul. Vedeți mai jos material video cu talibani în echipamentul militar capturat de la Statele Unite.

;

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală