VinOpera – Festivalul care aduce în Republica Moldova una dintre cele mai valoroase voci ale lumii

29 Aug. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2024, 09:20 // Actual //  bani.md

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a ajuns în acest an la cea de-a VII ediţie şi se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv în trei locaţii, cu trei zile de concert în care este promovată muzica clasică şi vinul de înaltă calitate.

În data de 6, 14 şi 15 septembrie sunteţi aşteptaţi la un eveniment unic în Republica Moldova, inclus în Top 5 evenimente enogastronomice din lume. Ediţia din acest an începe cu un concert de Gală la Castel Mimi Wine Resort, în care peste 100 de artişti instrumentişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” vor acompania soliştii de operă, laureaţi ai concursurilor internaţionale.

Bagheta dirijorului Dumitru Cârciumaru va sincroniza muzica instrumentiştilor cu vocea soliştilor Alin Stoica, de la Opera Română din Bucureşti; Andrei Jilihovschi, baritonul moldovean care a fost solist al Teatrului Bolshoi din Moscova; David Banos, renumit tenor spaniol; Mariana Bulicanu, moldoveanca solistă a Operei Române din Craiova şi Elena Moşuc, câştigătoarea prestigiosului concurs “Oscar della Lirica”, asemeni celebrului Oscar din cinematografie, care a făcut-o să devină una dintre cele mai valoroase soprane din lume.

Pentru oaspeţii serii va fi servit cel mai bun vin creat vreodată din strugurii din soi de viţă autohton Feteasca Neagră. The Governor Feteasca Neagră, produs într-o ediţie limitată, s-a ales cu Grand Gold şi Best in Show Moldova red – cea mai mare distincţie posibilă, oferită în cadrul concursului mondial de vinuri Mundus Vini, care a avut loc în această primăvară în Germania.

După concertul de gală urmează alte două spectacole organizate cu acces gratuit pentru toţi doritorii în satele Teliţa şi Bulboaca. Spectatorii se vor putea delecta cu muzica interpretată de Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” şi vor degusta din vinurile produse de Castel Mimi Wine Resort.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera este organizat de către Fundaţia Constantin Mimi, cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român de la Chişinău.

Grupul de Presă Realitatea este partenerul media al Festivalului VinOpera. Urmăriţi-ne pentru a fi la curent cu programul evenimentelor.

Pentru detalii și bilete accesaţi aici – iticket.md

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi