Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectura a doua o inițiativă legislativă care elimină obligativitatea evaluării conformității pentru producția autohtonă de alcool și vin. Proiectul de lege are ca obiectiv aducerea legislației naționale în concordanță cu standardele Uniunii Europene în domeniul producției alcoolice și vitivinicole.
Odată cu eliminarea certificării, responsabilitatea pentru calitatea produselor revine integral agenților economici. Totuși, pentru aceeași producție provenită din import, certificarea rămâne obligatorie. Proiectul mai abrogă și necesitatea de a ține carnetul de viticultor, argumentând că acesta conține informații similare celor din factura fiscală și alte documente care însoțesc marfa la comercializare.
Noul proiect de lege reglementează condițiile generale privind calitatea producției alcoolice și stabilește responsabilitățile producătorului sau importatorului pentru calitatea produselor plasate pe piață.
În plus, pentru a facilita comercializarea producției, se propune o reducere a limitei de suprafață pentru înregistrarea în Registrul vitivinicol de la 0,15 hectare la 0,1 hectare. Aceasta va beneficia producătorii de struguri cu suprafețe mai mici, dar cu potențial pentru industria vinicolă, și pe cei cu struguri de masă, conform solicitărilor consumatorilor.
Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, reprezintă un pas important către adaptarea la standardele europene și încurajează dezvoltarea și inovația în industria vinicolă autohtonă.