Visul electric moare rapid: Unul dintre cei mai mari producători de baterii pentru maşini electrice a intrat în criză

07 Iul. 2024, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2024, 10:51 // Actual //  bani.md

Un important producător sud-coreean de baterii pentru vehicule electrice s-a declarat în criză, în timp ce clienţii săi se luptă cu vânzările dezamăgitoare de vehicule electrice în Europa şi SUA.

SK On, al patrulea mare producător mondial de baterii pentru vehicule electrice, după giganţii chinezi CATL şi BYD şi rivalul sud-coreean LG Energy Solution, a înregistrat pierderi timp de 10 trimestre consecutive de când a fost desprins de societatea-mamă în 2021. Datoria sa netă a crescut de peste cinci ori, de la 2,9 miliarde de woni (2,1 miliarde de dolari) la 15,6 miliarde de woni în aceeaşi perioadă, deoarece vânzările de vehicule electrice occidentale au fost mult sub aşteptările sale.

Având în vedere că pierderile se acumulează, directorul executiv Lee Seok-hee a anunţat lunea trecută o serie de măsuri de reducere a costurilor şi de practici de lucru, descriindu-le ca fiind o stare de „gestionare de urgenţă”.

„Suntem cu spatele la zid”, a scris Lee într-o scrisoare către angajaţi. „Ar trebui să fim cu toţii uniţi”.

Soluţii mai radicale sunt discutate şi în cadrul conglomeratului sud-coreean SK Group. O opţiune luată în considerare, potrivit unei persoane familiarizate cu gândirea conglomeratului, este ca societatea mamă a SK On, SK Innovation, să fuzioneze cu SK E&S, filiala energetică foarte profitabilă a grupului, specializată în producţia de gaze naturale lichide. Potenţiala fuziune urmează să fie discutată la nivelul consiliului de administraţie în această lună.

În ultimii ani, SK On a făcut o serie de investiţii agresive în SUA şi Europa, mizând pe o creştere prognozată a cererii de vehicule electrice. Cu toate acestea, a anunţat de atunci concedieri prelungite pentru lucrătorii de la fabrica sa din statul american Georgia şi a amânat lansarea unei a doua fabrici în Kentucky, o întreprindere comună cu principalul său client american Ford.

Producătorii chinezi CATL şi BYD domină industria mondială a bateriilor, cu o cotă de piaţă combinată de 53,2 %, potrivit companiei de consultanţă SNE Research, cu sediul în Coreea de Sud. Producţia şi vânzările lor sunt încă concentrate pe piaţa internă, unde adoptarea vehiculelor electrice a fost mult mai mare decât în ţările occidentale.

Având în vedere că Washingtonul şi Bruxellesul încearcă să prevină o avalanşă de baterii importate din China, producătorii sud-coreeni LG, SK şi Samsung SDI – împreună cu producătorul japonez Panasonic – au primit oportunitatea de a profita de creşterea viitoare pe pieţele occidentale.

În SUA, producătorii de baterii din afara Chinei, inclusiv SK On, au beneficiat de subvenţii de miliarde de dolari în cadrul Legii privind reducerea inflaţiei a preşedintelui Joe Biden.

Cu toate acestea, Tim Bush, analist de baterii la UBS, cu sediul la Seul, a declarat că producătorii sud-coreeni de baterii au fost „dezamăgiţi” de producătorii auto americani, care, în opinia sa, nu au reuşit să producă vehicule electrice suficient de atractive pentru consumatorii de pe piaţa de masă pentru a-şi îndeplini propriile previziuni de vânzări optimiste.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Oct. 2024, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2024, 15:31 // Actual //  MD Bani

Purcari a devenit cea mai bună vinărie din Moldova în 2024. Medalia „Petru Ungureanu” pentru cel mai iscusit oenolog, a fost decernată vinificatorului de generație nouă, Ion Luca. Viticultorul anului a devenit agronomul Andrei Gangan de la Vinăria Sălcuța.

Premiile au fost decernate la Ziua Națională a Vinului. Directorul de Marketing de la Purcari a precizat că se simte onorat, mai ales că este de puțin timp în Republica Moldova, iar experiența de la Festival i se pare una extraordinară.

„Înseamnă foarte multe lucruri, în special pentru mine. Sunt nou în Republica Moldova. Este un premiu care ne onorează. (…) Suntem onorați să fim parte din acest eveniment, a 23-a ediție, mi se pare ceva extraordinar. Mă bucur că compania pe care o reprezint pune mult suport în această industrie”, a precizat Chirițescu în cadrul emisiunii „Consens Național” cu Vitalie Dogaru, difuzată în direct din Piața Marii Adunări Naționale.

Ion Luca a punctat că întreprinderea sa este una mică, de familie. Vinificatorul s-a declarat recunoscător Comisiei pentru faptul că, în pofida cifrei mai mici de producție, compania sa a fost luată în seamă.

„După 12 ani în care facem vinurile noastre proprii, suntem onorați să primim acest premiu, în special pentru că este în numele lui Petru Ungureanu, un mare savant. (…) AM devenit și noi o întreprindere mică, de familie, pe strada Petru Ungureanu. Suntem o vinărie de generație nouă și mă bucur că Comisia a decis să fie decernată unui mic producător”, a menționat Ion Luca.

La rândul său, Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a declarat că un număr impresionant de turiști au ajuns la Ziua Națională a Vinului, iar evenimentului a devenit „magnet al regiunii”.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău