Vladimir Putin a trimis în Ucraina „Barosul”, cel mai puternic mortier din lume

12 Ian. 2023, 04:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Ian. 2023, 04:29 // Actual //  Lupu Eduard

Forțele ruse, care au suferit pierderi masive în prima linie a frontului, au desfășurat pe câmpul de luptă cel mai puternic mortier din lume, capabil să folosească și încărcătură nucleară, scrie Daily Mail.

Denumit „Barosul”, mortierul autopropulsat 2S4 Tulpan – sau Tyulpan are un tun de 240 mm – de două ori mai mare decât mortierele NATO, care au doar 120 mm.

Transportat pe propriile sale șenile, are o rază de acțiune de 19 kilometri și este folosit pentru a distruge fortificații mari, echipamente militare sau poziții strategice.
Mortierul autopropulsat 2S4 Tulip are o rază de circa 20 km și este capabil să tragă bombe nucleare, dar este posibil ca acest lucru să fie limitat la „micro-bombe nucleare” menite să distrugă o zonă de dimensiunea unui stadion de fotbal.

De asemenea, poate trage cu muniție perforantă, ghidată cu laser și cu muniții cu dispersie interzise, precum și cu bombe nucleare tactice.

Este o armă masivă, devastatoare când sunt folosite arme convenționale, capabilă să distrugă o suprafață mare. Dar ar constitui și o țintă de foarte mari dimensiuni pentru echipajele de artilerie și de drone ucrainene, care vânează zilnic echipament ofensiv”, a declarat un expert în domeniul securității pentru „Daily Mirror“.

„Mortierul este capabil să vizeze o țină aflată în afara vederii sale cu bombe care ar fi extrem de dificil dacă nu imposibil de interceptat”, a explicat acesta.

Un lot inițial de trei vehicule a fost finalizat în 1969 și a fost imediat direcționat către un program de testare în fabrică, care s-a încheiat în octombrie. „Tulpan” a intrat în serviciu doi ani mai târziu, iar producția de serie a început în 1974. 2S4 Tulpan a fost văzut de occidentali pentru prima dată în 1975, astfel că a primit denumirea NATO M-1975, în timp ce denumirea sa oficială este 2S4.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Mai 2023, 16:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2023, 16:53 // Actual //  Lupu Eduard

Beyoncé și Jay-Z au doborât multe recorduri în muzică, dar acum au stabilit unul nou: au cumpărat cea mai scumpă locuință din istoria Californiei.

Beyoncé Knowles și Jay-Z, pe numele lui real Shawn Carter, au cumpărat o proprietate de 200 de milioane de dolari în Malibu, California. Se pare că au primit și o reducere, pentru că inițial prețul domeniului era de 295 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

Proiectat de renumitul arhitect japonez Tadao Ando, conacul se întinde pe 9.000 de metri pătrați și construcția lui a durat cam 10 ani și jumătate. Casa modernă a fost finalizată în 2014.

Vânzătorul este colectionarul de artă din Los Angeles Bill Bell Jr., care este moștenitorul unei averi făcute din telenovele. Tatăl său, William J. Bell, a produs celebrele telenovele The Young and the Restless (Tânăr și neliniștit) și The Bold and the Beautiful (Dragoste și Putere).

Potrivit L.A. Times, Bell a achiziționat proprietatea la sfârșitul anilor 1990 pentru 14,5 milioane de dolari și l-a angajat pe Ando să creeze o structură modernistă din sticlă și beton. Bell este considerat unul dintre cei mai mari colecționari de artă din lume, deținând numeroase opere de artă de Jeff Koons, Andy Warhol, Damien Hirst, Marcel Duchamp și mulți alții.

Casa de beton are vedere la Oceanul Pacific și are caracteristici uimitoare, o peluză întinsă pe ambele laturi, oferind multă intimitate pentru ultra-celebra familie de cinci persoane. Vânzarea a fost intermediată de Kurt Rappaport, un agent imobiliar foarte cunoscut, care a reprezentat atât cumpărătorul, cât și vânzătorul în tranzacție.
Casa uimitoare are și o plajă privată, o piscină infinită multe elemente Zen.

Casa a fost scoasă la vânzare într-un circuit închis și nu se știe câte dormitoare și băi are sau ce facilități, dar e simplu de intuit că dotările sunt pe măsura gusturile extravagante ale celor doi artiști.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău