Vladimir Putin, aniversare de coșmar. Veștile de pe front i-au stricat ziua de naștere

08 Oct. 2022, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Oct. 2022, 04:36 // Actual //  bani.md

În ciuda faptului că este unul dintre cei mai puternici oameni din lume, este puțin probabil ca președintele Vladimir Putin să se simtă invincibil la cea de-a 70-a aniversare.

Invazia brutală a Ucrainei de către Putin a fost condusă de o aparentă dorință de a recuceri vechiul imperiu al Rusiei, de a revendica pământul pe care el îl considera rusesc. La un moment dat, el s-a comparat ca și cuceritorul rus Petru cel Mare. El se aștepta la o victorie rapidă cu puțină opoziție, sperând să detroneze guvernul Ucrainei, să-și afirme voința dincolo de granițele Rusiei și să demonstreze că NATO este ineficientă.

În schimb, Ucraina a purtat o luptă acerbă, forțând Rusia să se întoarcă din capitala Kiev și constrângându-l pe Putin să reducă drastic scopul războiului de a cuceri regiunea de est Donbas. După opt luni de încercări, armata Rusiei, cândva de temut, nu și-a atins aproape niciunul dintre obiectivele sale.

Situația l-a forțat pe Putin să anunțe un proiect nepopular, provocând un exod de bărbați din țara sa și subminându-i stăpânirea asupra puterii. Există proteste interne împotriva eforturilor sale de mobilizare și chiar și mass-media rusă, de obicei loială, și oficialii lui Putin, recunosc cât de greu merge războiul.

Fiecare înfrângere a Rusiei încurajează aliații occidentali ai Ucrainei să-și intensifice sprijinul, erodând ceea ce odată a fost un pesimism larg răspândit, în special în capitalele europene, care susținea că Ucraina nu are nicio șansă de victorie. Confruntat cu aceste eșecuri, Putin a fost lăsat să amenințe că va desfășura arme nucleare – o mișcare disperată care l-a lăsat și mai izolat.

Situația cu care se confruntă Putin

Putin a spus că atacul său asupra Ucrainei este menit să contracareze extinderea NATO către granițele Rusiei. Dar invazia sa a dus doar la o creștere a sprijinului pentru alianța militară, națiunile neutre de multă vreme, Suedia și Finlanda, abandonând această poziție pentru a începe procesul de aderare.
În anii trecuți, Putin s-a întâlnit cu liderii unor națiuni puternice precum China și Japonia, poziționând Rusia printre cele mai importante națiuni ale lumii.

În 2022, în ciuda împlinirii celei de-a 70-a aniversări, planurile lui Putin erau diferite. Acestuia îi va fi greu să se împace cu gândul că este un lider al unei națiuni izolate, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală