Vladislav Zara, director ASP: Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte

02 Iul. 2021, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iul. 2021, 11:10 // Actual //  MD Bani

După ce mai mulți concurenți electorali au acuzat Agenţia Servicii Publice că ar pune la cale organizarea unei licitaţii false de procurare a blanchetelor pentru acte de identitate, în sumă de aproximativ 500 de milioane de lei, instituția a venit cu unele precizări în acest sens, scrie Realitatea.md.

Vladislav Zara, directorul instituției, susține că licitația pentru blanchete trebuia inițial organizată în anul 2019, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici în 2020, totul fiind amânat din cauza declanșării pandemiei de COVID-19.

Zara avertizează că stocul de blanchete rămase la ASP în prezent este mic, iar Republica Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte din luna septembrie.

„În prezent circa 1 000 000 de persoane – nu dețin niciun pașaport al cetățeanului Republicii Moldova  (PA) valabil în Registru de stat al populației (RSP), dar anterior au deținut pașapoarte în RSP (indiferent, unul sau două). Pe parcursul anului 2021 la peste 300 000 de pașapoarte (PA) expiră termenul de valabilitate. Pe parcursul lunii iunie curent a crescut numărul actelor de identitate solicitate de populație, fiind eliberate 63 000 de pașapoarte. În perioada estivală această cifră poate fi și mai mare. În cazul epuizării stocurilor de blanchete conform estimărilor menționate, ASP ar trebui să suspende activitatea în luna septembrie 2021, așteptând când va fi finalizată o licitație sau altă”, a declarat Zara.

Mai mult, directorul Agenției Servicii Publice, spune că acuzat presiuni din partea consilierilor prezidențiali, Ana Recenco și Veaceslav Negruță, care i-au cerut în mod expres să anuleze licitația pentru procurarea noilor blanchete, în valoare de peste 498 de milioane de lei.

De asemenea, în cadrul briefing-ului, directorul ASP a anunțat care estem, în prezent, stocul disponibil în țară de blanchete:

Zara a mai precizat că după etapă de depunere a ofertelor la 29 iunie 2021, Grupul de lucru pentru achiziții publice al ASP a calificat conform documentelor de calificare primul ofertant după prețul minim al ofertei (CertSign (România)) și a transmis propunerea tehnică către Departamentul Tehnologic al ASP pentru examinarea și prezentarea concluziilor referitor la corespunderea acestora cu cele solicitate în documentația de atribuire la licitație deschisă.

„După concluziile tehnice urmează etapele de evaluare, contestare (dacă va fi) și încheierea contractului. Pentru anularea procedurii de achiziție publică respectivă nu există temei juridic, or, prevederile art. 71 din Legea 131/2015 stabilesc clar condiţiile de anulare a procedurii de achiziţie publică”, a conchis șeful ASP.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO